youth-freeimages-com-lusi

Николина Георгиева, литератор в Хуманитарна гимназия “Св.Св. Кирил и Методий”

В деня на най-българския празник 24 май се обръщам към вас, младите хора, защото вие сте бъдещето на нашата нация. А за да останете и да сте потребни, казва поетът Веселин Ханчев, “ти всяка вещ и образ покрай тебе/открий отново и пресътвори”.

Като учител с дълъг стаж познавам добре младите хора. те са дръзки, импулсивни, но и искрени, мислещи. Вие, млади хора, трябва да изживеете живота си така, че да допишете голямата книга Живот. Но бъдещето не може да се гради само от настоящето. За да знаете накъде вървите, е нужно да знаете кои сте. Бъдете горди като българи, че имаме в календара си ден като българската писменост, просвета и култура. Той ни напомня за оня далечен IX век, когато солунските братя Кирил и Методий са създали нашата писменост. Тя поставя началото на духовното ни пробуждане. То става начало на светлината, на разума и мъдростта, за да имаме своя Златен век и Българското възраждане.

DSCF5693

Убедена съм, че докато пазите в душите си българското, ценните добродетели на народа ни и съхранявате духовните ценности, вас ще ви има. Вярно е, че пътят ви няма да е осеян с рози, но да сте щастливи, не означава път без препятствия, работа без умора и дни без тъга. Важно е да чувствате, че живеете пълноценно, дори когато изпитанията помрачават дните ви.

Дайте криле на мечтите си и се опитайте да ги следвате. Животът може да е реалност и вълшебство и от вас зависи как ще го изживеете. Посоките са много: едни от вас ще останат тук, други ще търсят щастието си в чужбина. Най-важно е да не забравяте, че сте българи. Гордейте се, че сте потомци на малък, но славен народ, за да имате самочувствие пред себе си и пред света!