44.5% от учителите заявяват, че не притежават служебен лаптоп, а 22,2% разполагат с тях временно, след което ги връщат на образователната институция.

Това показва национално допитване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ по повод готовността на образователни институции и учители за работа в електронна среда от разстояние.

По разпореждане на МОН дигиталните средства, които ползват учителите, трябва да се отключват със служебен акаунт, но 89,9% определят това като дискриминация. 71,6 на сто от анкетираните заявяват, че техническите параметри на раздадените лаптопи са незадоволителни.

Допитването показва, че 59,7 % са преминали през обучение за работа с електронни образователни платформи през последната година, но нито един учител не е получил методически указания за работа във виртуална среда.

Едва 39% от педагозите са получили средства от образователните институции за работа в електронна среда от вкъщи, а 71% смятат, че националната програма за подкрепа на обучението от разстояние е провалена.

Учителите смятат, че възможността родителите да определят частично преминаване на детето им в дистанционна форма по семейни причини е лишаване на ученика от основно конституционно право.

По-малко от 10% от учебните заведения имат техническа осигуреност за хибридно водене на учебния процес.

Учителите не подкрепят постоянното тестване, но проверката за антитела би помогнало за точна диагностика на ситуацията в училища и детски градини, сочат резултатите от проучването.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.