DSCF6123

Занаятчийска кухня с магазин отвори врати снощи в артистичния пловдивски квартал “Капана” . Домакините посрещнаха първите си гости с домашно приготвени чисти храни, а десетки малчугани нямаха търпение да опитат пресен сок от ябълки, тиквички, навити на руло със сирене, кьопоолу и прясно изпечена погача.

Кухнята е организирана на кооперативен принцип и обединява  млади хора, които умеят да приготвят здравословни храни. Идеята е надградена и с магазин, където местни производители на екологична продукция ще предлагат стоката си за продан и за деликатесите в кухнята. Приготвените ястия ще се предлагат предимно по обяд, и то в ограничени количества, тъй като ще се правят на принципа на домашните храни.

“Поставяме началото на една нова идея – да помогнем на младите хора, които искат да се развиват като кулинарни творци, да научават нови неща и да имат възможност да правят собствен бизнес”, обясни Гергана Кабаиванова – председател на сдружение “Устойчиво общество”.  Инициативата за занаятчийската кухня е един от проектите, спечелили финансиране за наем в продължение на година от фондация “Пловдив 2019”. На доброволен принцип производители и потребители на кооператива “Хранкооп” са подпомогнали осъществяването на начинанието. Според тях интересът към производството и потреблението на чисти храни нараства, а все повече млади хора избират да отглеждат и възпитават децата си според принципите на здравословното хранене.