Гл.ас.д-р Камен Козарев ще говори в Природонаучния музей по случай четвъртия рожден ден на планетариума

Всички, които искат да научат повече за работата на радиотелескопите и какви ползи имат те за развитието на нашето познание за Вселената, могат да посетят лекцията на гл.ас. д-р Камен Козарев в Природонаучния музей на 21 ноември от 18.30 часа.

За разлика от оптическите, радиотелескопите работят не във видимата област, а улавят радиовълни с честота от няколко стотици мегахерца до няколко стотици гигахерца. Те могат да регистрират и най-слабите сигнали в тази област на електромагнитния спектър. Какво означава това за науката и какво е българското участие в развитие ще разкаже Камен Козарев, който има докторска степен по aстрономия от Бостънския университет и в продължение на четири години е работил в Центъра по астрофизика “Харвард-Смитсониън”.

Вече осем години пловдивчанинът участва като ментор и лектор в програмата “Космически предизвикателства”, чиято цел е да срещне младите хора с водещи космически специалисти от цял свят. Камен е един от създателите на дигиталния 3D планетариум в Природонаучния музей. Интересите му се простират от наблюдения с космически телескопи на слънчевите високоенергетични частици, до алтернативното обучение по приложни науки.

Предстоящата му лекция е по случай четвъртата годишнина от откриването на планетариума в музея, който разполага с купол 8 метра в диаметър и специален прожектор тип ”рибешко око”. Компютърната програма симулира разходки до различни обекти, събития и явления, които се случват във Вселената, като най-голямото предимство е, че работи в реално време. Залата разполага с 50 седящи места.

В момента програмата на планетариума включва програмите ”Яростната Вселена”, ”От Земята към Вселената”, ”IBEX в търсене на края на Слънчевата система”, ”Тъмнината в Космоса”, ”Две малки парченца стъкло”, ”Далечни светове и извънземен живот”, както и живи презентации на различни теми.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.