SONY DSC

Млади инженери вдигат във въздуха свои летателни аапарати на летище „Марица“ в Деня на авиацията

Акробатичен самолет с отлични маневрени характеристики, предназначен за обучение на военни и граждански пилоти, е разработил докторантът от Техническия университет Александър Мираносян. Летателния си апарат той ще тества утре на малкото частно летище „Марица“ край Граф Игнатиево. Сто студенти и докторанти от специалността „Авиационна техника и технологии“ на пловдивския филиал на вуза ще отпразнуват с демонстрации 12 април.

Мариносян вече е построил 4 леки самолета. Той ще представи на празника най-новата си разработка. Ще бъдат показани и безпилотни летателни апарати, в които имат участие възпитаници на университета – въздушни мишени и разузнавателни самолети, произведени от фирма „Телесис“ под ръководството на д-р Стоян Аврамов, който освен преподавател, е един от пилотите организатори на летателния ден.

. Те са поканени там от Георги Бънев – собственик на летището и летец, който заедно с още над 20 свои колеги пилоти, притежаващи собствени самолети, точно в 12 часа ще издигнат в полет най-добрите млади инженери.

„Искаме да мотивираме нашите студенти като най-добрите и най-смелите се качват и летят на леки самолети. Целта е бъдещите инженери не само да знаят как се прави самолет, но и да усетят как работят машините във въздуха. Инженерната диплома не им дава автоматично и бривет за управление на самолети, затова мнозина от тях допълнително карат курсове за летци“, казва доц. Христиан Панайотов – заместник-декан на факултета по машиностроене.

Преди това бъдещите инженери ще покажат свои разработки на безпилотни летателни апарати и авиомодели. Те са създадени в Лабораторията за безпилотни летателни апарати на Техническия университет. Оборудвани са с различни системи за управление и в Деня на авиацияна ще докажат качествата си  в полет“.

Заедно със студентите са поканени да празнуват и военни летци и инженери от авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово, служители от летище Пловдив, от Музея на авиацията, както и фирми, произвеждащи и поддържащи самолети и части за тях – Луфтханза, Латекоер, Авионамс.