Специализантът в Детска хирургия на УМБАЛ “Св. Георги” презентира на френски методи за операция на изхода на стомаха в конкурс на Университетската агенция на франкофонията

Как дисертация от 180 страници може да бъде представена в 180 секунди, и то на френски. Повече от успешен се оказа опитът на докторанта от Детска хирургия на УМБАЛ „Св. Георги” Мартин Симеонов, който се справи успешно с предизвикателството на националните финали на конкурса, организиран от Университетската агенция на франкофонията и Френския институт в България. Въпреки че се явява за първи път на подобен формат състезание, амбициозният младеж пребори конкуренцията и спечели първо място в надпреварата „Моята докторска дисертация в 180 секунди”. Изследователският му труд „Хипертрофична пилорна стеноза” търси начин за адекватно съвременно лечение на деца със запушване в областта на пилора – изхода на стомаха. Проблемът е как да се стигне до мястото, за да се намали травматизмът, пояснява Мартин. Темата на презентацията за състезанието „Диагностично-оперативно поведение и резултати при хипертрофична пилотна стеноза” разглежда трите начина – два чрез рязане и един лапароскопски, като ги сравнява с три вида превозни средства – градски транспорт, автомобил и велосипед. Във времето от 3 минути, с което разполагал за презентация, докторантът показал видео от Париж и снимки на свои пациенти, за да илюстрира разработката си.

Идеята за представяне на дисертационен труд в рамките на 3-минутна презентация възниква през 2009 година в Университета в Куинсланд, Австралия, но бързо набира популярност и се превръща в интернационално академично събитие. Тази година за първи път и България проведе своя национална селекция.

Мартин научил за състезанието от преподавателя по френски в Медицинския университет в Пловдив Анета Тошева. Тя му помогнала за произношението и подготовката за участие. А сега от Френския институт ще работят върху артистичното поведение за световния финал в  Швейцария на 27 септември. Участието му в международното съревнование е голямата награда за д-р Симеонов, който получил също таблет и възможност да поживее в Лозана една седмица преди състезанието. Тъй като хобито му е да пътува и вече е обиколил 20 държави, шансът да добави страната на шоколада в списъка, го направил безкрайно щастлив.

Френският съвсем не е най-силната страна на Мартин, тъй като е учил езика сам вкъщи. Париж е любимият му град обаче, посещавал го е два пъти, затова изобщо не се колебал да се пробва на конкурса. Родителите му са лекари, което преодопределило избора му на професия. Роден е в София, но е завършил гимназия в Стара Загора, а след това медицина.

Наградата на публиката в състезанието печели докторант от Пловдивския университет.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.