Специализантът в Детска хирургия на УМБАЛ “Св. Георги” презентира на френски методи за операция на изхода на стомаха в конкурс на Университетската агенция на франкофонията

Как дисертация от 180 страници може да бъде представена в 180 секунди, и то на френски. Повече от успешен се оказа опитът на докторанта от Детска хирургия на УМБАЛ „Св. Георги” Мартин Симеонов, който се справи успешно с предизвикателството на националните финали на конкурса, организиран от Университетската агенция на франкофонията и Френския институт в България. Въпреки че се явява за първи път на подобен формат състезание, амбициозният младеж пребори конкуренцията и спечели първо място в надпреварата „Моята докторска дисертация в 180 секунди”. Изследователският му труд „Хипертрофична пилорна стеноза” търси начин за адекватно съвременно лечение на деца със запушване в областта на пилора – изхода на стомаха. Проблемът е как да се стигне до мястото, за да се намали травматизмът, пояснява Мартин. Темата на презентацията за състезанието „Диагностично-оперативно поведение и резултати при хипертрофична пилотна стеноза” разглежда трите начина – два чрез рязане и един лапароскопски, като ги сравнява с три вида превозни средства – градски транспорт, автомобил и велосипед. Във времето от 3 минути, с което разполагал за презентация, докторантът показал видео от Париж и снимки на свои пациенти, за да илюстрира разработката си.

Идеята за представяне на дисертационен труд в рамките на 3-минутна презентация възниква през 2009 година в Университета в Куинсланд, Австралия, но бързо набира популярност и се превръща в интернационално академично събитие. Тази година за първи път и България проведе своя национална селекция.

Мартин научил за състезанието от преподавателя по френски в Медицинския университет в Пловдив Анета Тошева. Тя му помогнала за произношението и подготовката за участие. А сега от Френския институт ще работят върху артистичното поведение за световния финал в  Швейцария на 27 септември. Участието му в международното съревнование е голямата награда за д-р Симеонов, който получил също таблет и възможност да поживее в Лозана една седмица преди състезанието. Тъй като хобито му е да пътува и вече е обиколил 20 държави, шансът да добави страната на шоколада в списъка, го направил безкрайно щастлив.

Френският съвсем не е най-силната страна на Мартин, тъй като е учил езика сам вкъщи. Париж е любимият му град обаче, посещавал го е два пъти, затова изобщо не се колебал да се пробва на конкурса. Родителите му са лекари, което преодопределило избора му на професия. Роден е в София, но е завършил гимназия в Стара Загора, а след това медицина.

Наградата на публиката в състезанието печели докторант от Пловдивския университет.