Пациентски организации в САЩ проявяват интерес към платформата на Донка Нешева от пловдивския филиал на Техническия университет

uslugi-mobile-app

Докторантка от пловдивския филиал на Техническия университет създаде мобилно приложение за болни от диабет. Целта на разработената от Донка Нешева платформа е пациентите да могат да получат съвет преди да отидат при лекаря.

 „Мобилното приложение може да се свърже автоматично с лекаря и да му каже: „Виж тази картина от данни на пациента, има ли опасност?“ Програмата може да препоръча на пациентите, например,  спешно да отидат при лекар или да приемат медикамент, който ще реши притесненията им. Резултатите от тази докторска дисертация ще са публични, защото са платени от републиканския бюджет. Натрупаното ноу-хау от докторанта обаче може да бъде продадено“,  обясни ръководителят на катедра „Компютърни системи и технологии“ Николай Каканаков. Пациенттси организации в САЩ вече са проявили интерес към платформата на Донка Нешева.

Девет докторанти от специалност „Компютърни системи и технологии“ представиха разработките си пред фирми партньори на вуза с амбицията за съвместни научноизследователски и приложни проекти. На събитието присъстваха и кандидат-студенти от най-добрите гимназии в региона, като идеята на докторантите бе да презентират не само постиженията си, но и инженерните специалности, за които има глад на пазара.  Понятието „безработен специалист по компютърни системи и технологии“ не съществува, а стартовите заплати на завършващите често са по-високи от тези на останалите инженерни специалности, казва порф. Каканаков.

Една от докторантурите е свързана с обработка на снимки на слънчевата корона, направени с големия български телескоп в обсерваторията в Рожен. Целта е да се анализират, прогнозират и описват събитията, които се случват на нашата звезда. Така се достига до информация за промени в химическия състав, температурата и други параметри на Слънцето.

Други от дисертациите сае посветена на събирането на големи данни от сензори и на складирането им.

В момента екип от катедрата по компютърни системи работи с фирма, чийто бизнес е създаването на машини за електропроизводство – клон на Hyudai. Компанията е потърсила от учените в Техническия университет разработка на система за интелигентно следене на параметрите на произведената и консумираната електроенергия в голям техен обект. И очакват да получат компютърна система, която не само да събира и складира данни, но и да се създават алгоритми за предсказване на съотношенията „потребление-производство“ на енергия.

Екип преподаватели от катедрата подготвя проект с Медицинския университет проект за събиране и обработка на данни от медицинската апаратура в Клиниката за интензивно лечение на УМБАЛ „Св. Георги“.

2014_06_22__08_16_55_12__SDO_AIA_AIA_304