Кампания за кариерно ориентиране в прогимназиите с посещения в заводи стартират в „Тракия икономическа зона“

Днешният чук е лаптопът. Така образно, кратко и ясно представи съвременното производство пред родители и деца Красимир Кирков, ръководител отдел „Управление на човешките ресурси“ в „Либхер-Хаусгерете Марица“. Заводът за хладилници и фризери бе първият домакин на Деня на отворените врати за родители и деца от основните училища от  стартираща кампания за кариерно ориентиране в „Тракия икономическа зона“.

Родители и деца от петите, шестите и седмите класове на ОУ „Екзарх Антим I“ и ОУ „Алеко Константинов” посетиха завода, за да се запознаят отблизо с работата и служителите.

„Целта на кампанията е да представим производството и най-вече неговата технологична част, свързана с автоматизация и програмиране. Производството не е само монтажни линии, които помним от филмите с Чарли Чаплин“, каза Красимир Кирков – ръководител на отдел „Управление на човешките ресурси“ в „Либхер“. И посочи, че от 2200 сътрудници, 150 се занимават с развойна дейност – т.е. те са творците на прототипите, които се изпитват в завода за уреди за замразяване и охлаждане.

Софтуерни разработчици, хардуерни и машинни инженери, електроинженери, специалисти по автоматизацията, механици, шлосери, електротехници. Това са професиите за висшисти и хора със средно образование, които най-много се търсят сега, обясниха експертите пред родителите, които в повечето случаи взимат решения в какви училища децата им да продължат образованието си.

„Инициативата е много добре организирана полезна за кариерното ориентиране на учениците. С радост бихме се включили отново, за да преоткрият родителите и децата и други предприятия с възможността за реализация в тях“, обобщи впечатленията на всички от визитата в „Либхер“ Марияна Найденова, директор на ОУ „Алеко Константинов”.

Петрана Мерджанова, майка на петокласничка, бе категорична, че „не може всички да станат бизнесмени и да работят в канцеларии“. Според нея средната класа се формира именно от хора, които завършват средното си образование с професия.