Децата са луди за поредицата на Джеф Кини, тийнейджъри изкупиха пълната история на Седемте кралства „Светът на огън и лед”

185573_261993900479851_100000077300937_1122336_941531_n

Книгата отново се връща на почит и заема подобаващото си място сред най-желаните коледни подаръци. Все повече деца и тийнейджъри предпочитат любимото добре илюстровано и луксозно четиво пред китайската играчка. Това е констатацията на продавач-консултантите от книжарските вериги под тепетата. Еуфорията по осигуряване на коледната изненада, за щастие, не е подминала книжарниците, които бележат ръст в продажбите и се хвалят с пъти по-големи обороти в сравнение с делничните дни.

След най-продаваните книги са тези от поредицата на Джеф Кини „Дневникът на един дръндьо”, обясняват от „Сиела” и „Хеликон”. Да си дете може да бъде наистина кофти. Никой не знае това по-добре от Грег Хефли, който прекарва дните си в основното училище. Там дребни слабаци делят коридорите с грубияни, които са по-едри, по-гадни и вече се бръснат.
В “Дневникът на един дръндьо” авторът и илюстратор Джеф Кини ни запознава с един неочакван герой. Както казва Грег в дневника си: „Само не очаквайте да пиша в стил “Мило дневниче, това”, “Скъпо дневниче, онова”. Това, което Грег Хефли казва, че иска да направи, и онова, което в действителност върши, са две напълно различни неща. Поредицата, определена от за бестселър от „Ню Йорк Таймс”, пленява хлапетата до 11-12 години.

Тийнейджърите буквално изкупили илюстрованото луксозно издание „Светът на огън и лед” на Джордж Мартин. Това е пълната история на вестерос, есос и свободните граждани. Книгата съдържа 170 цветни изображения, карти и родословни дървета и разкрива пълната история на Седемте кралства, Валирия, Свободните градове, Иб, Летните острови.

„Хобит” и „Голяма книга за българските владетели” са сред другите предпочитани от тийнейджърите заглавия.

Класиката на Екзюпери за Малкия принц продължава да е в топ 3 на най-продаваните книги за Коледа. Не само деца, но и възрастни пазарували ваучери, за да дадат възможност на човека, за когото готвят изненада, сам да избере своето любимо четиво. Амбициозни родители на зрелостници решили да ги изненадат, купувайки „Матрицата (презареждане) или как да се справим успешно с матурата по български език”. Изданието е в два тома и съдържа правила и примерни тестове за зрелостния изпит.

Най-вървежни книги за малките се оказват „Златна книга на приказките”, „101 приказки за животни” и „101 вълшебни приказки”, както и „Пинокио” с пет голеви пъзела, казват от книжарници”Хермес”. Коледните приказки от михаил Вешим „Селфи с елфи” също били сред търсените заглавия.

На традиционно голям интерес се радва и последната книга от поредицата за Малката Божана на издателство „Жанет 45”, която може да се поръча и онлайн.

„Ей, най-сетне и аз съм щастлива – истински се радвам на току-що излязлата “Малката Голяма Божана и една приказка от живота”! Струва ми се, че е време да говорим с нашите деца за нещата от живота направо. Те са умни и трябва да знаят, че животът не е само радост, а болка, ирония и разбира се – самоирония. А илюстрациите на художника Костадин Костадинов са така добре балансирани и свързани с текста, че книгата се превърна в едно полиграфично бижу”, споделя издателката.

В топ 10 на най-продаваните книги за възрастните по празниците се нареждат „Планината Грей” на Джон Гришам и „Нещо лично” на Лий Чайлд. Мнозина изнанадвали приятелите си с изданието „50 места, които трябва да посетите в България през 2015 година”.