Изучаване на български език и предучилищни занимания за 20 украински деца от 3 до 6 години ще предоставя дневният център, който отвори врати днес. Той се намира в неизползвани помещения на ДГ „Кремена“ в район „Тракия“. Те бяха предоставени от община Пловдив срещу символичен наем на Фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, която оказва помощ на украинци, принудени да напуснат страната си. По-голямата част от тях са пристигнали в България от района на Харков, Мариупол, Киев и Одеска област.

“Това е първият център в бивши блокови градини, който правим за децата. Предстои да бъде отворен още един на бул. „Източен“, като идеята е да има дневен общностен център, в който да може да се работи с децата и с родителите и постепенно те да бъдат интегрирани“, заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Наталия Елис от фондацията поясни: „Това са предимно деца на майки, които вече са намерили работа тук. През деня, докато те са заети, малчуганите ще бъдат в центъра, където ще получават и храна три пъти дневно. За езиковото им обучение сме поканили бивши преподаватели, които да провеждат занимания с тях“.

Тя благодари на Община Пловдив, както и на всички дарители, които са подкрепили каузата и допълни, че в момента се реконструира бившата Белодробна болница, която става украински център за бежанци. Той ще разполага с 53 стаи за 160 души. Идеята е бежанците да пребивават там за няколко месеца, докато научат български, интегрират се и си намерят работа.