Може да се комбинират по две или три специалности в зависимост от нуждите на бизнеса, уточни зам.-министърът на образованието на бизнес конференция под тепетата

Планираме да удвоим учениците в професионалните гимназии в следващите пет години, заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов

dscf9898

До 200 000 лева за паралелка ще получат училищата, които обявят прием по дуалната система догодина. Това заяви днес в Пловдив зам.-министърът на образованието Диян Стаматов на първата годишна конференция за производствени инвестиции „Doing Business in Bulgaria: Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал“. Стаматов уточни, че е предвиден стабилен финансов ресурс за дуалното обучение в размер на 20 млн. лева. Паралелката, за която ще се обяви редовен прием, може да не е само по една специалност, а да комбинира две или три в зависимост от нуждите на бизнеса в региона. За следващата календарна година проектът на МОН бил за 100 нови паралелки дуално обучение, стига директорите да имат кураж да обявят прием.

„Трябва да работим за създаване на български модел за дуално обучение, който надгражда моделите по швейцарския и немския проект. Усещам обаче плахост от страна на директорите. Радвам се, че при вас това е на ход и има добра комуникация между училища, община и бизнес”, коментира Стаматов. Припомняме, че в Професионалната гимназия по дървообработване в Пловдив стартира през тази учебна година първата дуална паралелка с редовен прием в страната. Освен това в Пловдив вече работи Образователен индустриален борд, чиято цел е да стопи леда между училището и индустрията.

„Важна е активността на директорите, ние ще ги подкрепим финансово. Подготвихме нова концепция за професионалното образование, която да послужи като база за новия закон за професионалното образование. В него трябва да намери отражение съвременната реалност”, добави още Стаматов.

Тъй като през последните години е модерно да се завършва езикова гимназия и професионалните станали втори ешелон, мисия днес е връщането на интересна с атрактивни програми и предложения за стабилна реализация. Според Стаматов не бива да се противопоставят езиковите на професионалните училища, а да се намери златната среда.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, който бе модератор на дебата за човешкия капитал в рамките на конференцията, обяви намерението на Община Пловдив да удвои учениците в професионалните гимназии през следващите пет години. В момента общият им брой в региона е 7000. Две от професионалните училища от държавни станаха общински- по дървообработване и по хранителна техника и технологии.

Като успешен пример на сътрудничество между индустрията и образованието бе посочен този на КЦМ. Комбинатът поддържа три паралелки в професионална гимназия „Иван Асен II”, които осигурявали ежегоден естествен обмен на работна сила. 25 на сто от завършващите били наемани на работа след практиката в предприятието, което отделяло средства не само да подпомага обучението, а и за лагери, кръжоци, участия в олимпиади.

Пред участниците във форума президентът Росен Плевнелиев, който даде старт на конференцията, изрази удовлетворение от предприетите от местните власти в Пловдив мерки за насърчаване на инвестициите в региона.