С пожеланието на изпита на им върви като по вода директорът на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Таня Николова изпрати на НВО по български език своите седмокласници

„Колкото пръски вода, толкова отлични оценки да изкарате!”, пожела тази сутрин на своите седмокласници директорът на СУ „Св.св.Кирил и Методий” Таня Николова и лисна менчето на входа на училището преди учениците да влязат за днешното НВО по български език и литература. За поредна година тя спазва традицията и се погрижила да има украсено със здравец менче за късмет на децата. Час по-рано същият ритуал се проведе и с 10-класниците, тъй като училището организира днес национални външни оценявания за два випуска.

„Дайте най-доброто от себе си! Знаете и можете! Когато заемете местата си, успокойте се и си представете, че ви предстои да решите поредния училищен тест”, посъветва Николова седмокласниците.

5949 седмокласници от Пловдив и областта трябваше да се явят на изпита днес. 268 не дойдоха в изпитните зали, посазва справката на РУО. Малко преди 8 часа в Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант номер 1 от два възможни за днешното НВО по български език и литература.

Първият модул включва тест с 25 въпроса със структуриран отговор с четири възможности и с кратък свободен отговор. Максималният брой точки е 65. Вторият модул изисква създаване на преразказ върху неизучаван художествен текст, като се изпълнява конкретна дидактическа задача. Максималният брой точки е 35. Времето за работа по първия модул е 60 минути, а по втория – 90.