Учениците демонстрираха умения за работа с цифровия микроскоп в STEM центъра на ЕГ “Иван Вазов”

Директорът на образованието в Google Workspace за Централна и Източна Европа – Уилям Флоранс – се оказа в час по биология на Езикова гимназия “Иван Вазов”, за да се увери как се прилагат технологиите в ежедневния учебен процес. Google Workspace е колекция от облачни изчисления, инструменти за производителност и сътрудничество, софтуер и продукти, разработени и пуснати на пазара от Google. Припомняме, че през юни 2019 година ЕГ „Иван Вазов“ стана първото Google референтно училище не само у нас, но и на Балканите, а новината тогава дойде да съобщи в Пловдив мениджърът по внедряването на образователни приложения приложения (G Suite) в Европа, Близкия изток и Африка – Дийн Стоукс.

Гимназистите, които усилено изучават английски език по модела 1:1 (устройство за всеки ученик), впечатлиха Уилям Флоранс със своите познания върху видовете хранителни съставки – захари, мазнини, фибри и други. Разделени на работни групи, деветокласниците създадоха Google Slide презентация, чрез която нагледно обсъждаха помежду си значението, ползите и вредите от различните храни. Важният гост също взе участие в  дискусията за това как можем да ограничим консумацията на захари и какви алтернативи да използваме.

Младежите, ръководени от преподавателя по биология Христина Костадинова, демонстрираха умения за работа с цифровия микроскоп в STEM центъра на гимназията. Те наблюдаваха клетъчния състав на картофени обелка и стърготини, а експериментът беше визуализиран на голям екран, за да могат всички да коментират.

След урока гимназистите споделиха впечатления от работата си по модела 1:1. Те посочиха удобствата от този начин на обучение – възможността да работят по всякакви задания, комфорта да учат навсякъде, предимството за работата в екип и обмяната на идеи с връстници в различни части на света, и най-вече по-леките ученически чанти.

Уилям Флоранс ги посъветва при търсенето на информация в интернет винаги да ползват няколко източника за проверка на данните, и най-важното – да изграждат  критично мислене.