Благотворителната инициатива в Професионалната гимназия по механотехника е за 10-класник с диагноза левкемия

Училището си пожелава предколедно да получи заложените 2 млн. лева за цялостен ремонт

dscf0203

Изкусителна плодова торта подреди до кулинарните изкушения на коледния базар в Професионалната гимназия по механотехника директорът на училището Анета Чилингирова. Благотворителната инициатива в навечерието на Рождество се проведе във физкултурния салон, където момчета меломани влязоха в ролята на диджеи и се погрижиха за доброто настроение на купувачите с хитова попмузика. Въпреки многобройните си ангажименти преди края на календарната година, Чилингирова решила да се включи в базара и домашно приготвена сметанова торта, която декорирала с ягоди и мандарини. Цената на сладкото изкушение бе 22 лева.

Събраните средства ще отидат в подкрепа на 16-годишния Георги Китипов от гимназията. Тежката диагноза – левкемия, е поставена на момчето, когато е едва 4-годишно. Лекарите успяват да овладеят заболяването, но през 2009 година следва рецидив, а след лечение то е в ремисия. В края на май тази година се оказва с рецидив в ляв бял дроб. Ученикът се нуждае от спешно лечение в чужбина. В момента е настанен в детското онкоотделение на УМБАЛ „Св. Георги”. Вече е преминал на самостоятелна форма на обучение, приет иначе в една от най-предпочитаните паралелки „Системно програмиране”.

От юни месец насам приятели и съученици на Георги Китипов, който е родом от Карлово, подеха кампания за събиране на средства за лечението му. Организираха благотворителни концерти, потърсиха подкрепа на популярни личности.

Искаме да помогнем на Жоро и семейството му в навечерието на Коледа, обясниха съучениците на момчето. Всички събрани средства ще им бъдат дарени, за да посрещнат нуждите си. Вероятно ще се наложи трансплантация на костен мозък, затова се търси подходящ донор, тъй като майката и сестрата на момчето нямат съвместимост с него.

Училището пък предколедно си пожелава през следващата година най-сетне да се случи дългоочакваният цялостен ремонт на сградата. Гимназията е в списъка на училищата, включени за тотална реконструкция по „Региони в растеж”. Заложената сума е 2 милиона лева и с нея ще бъдат направени ремонт на покрива, външна изолация, подмяна на ВиК и елинсталацията, както и на дограмата на работилниците. Ще бъде изградена и спортна площадка. Другите пловдивски училища, включени в проекта, са професионалните гимназии по битова техника, електротехника, машиностроене, строителство и архитектура.