Само не Гео Милев, молеха се 12-класниците от ПГ по туризъм на влизане за матурата по български. Изпитният вариант бе генериран тази сутрин от 11 милиона комбинации

Директор именик посрещна тази сутрин зрелостниците от две национални гимназии – Художествената и за сценични и екранни изкуства. Константин Костадинов, който оглавява ПГ по дървообработване, пожела на 12-класниците светите равноапостоли Константин и Елена да им донесат късмет и вяра в собствените сили, за да се справят успешно с матурата по български.

4662 ученици от областта се явяват на първия задължителен зрелостен изпит днес. Изпитният вариант бе генериран чрез специален софтуер в 5.30 часа тази сутрин в МОН от над 11 милиона комбинации.

Според правилата за провеждане на матурата зрелостниците се явяват в различно от своето училище. За първи път тази година директорите работят със своите учители като квестори. Там, където не достигат, бройката е попълнена с преподаватели от други училища.

„Готвих се сама. В книжарниците има достатъчно много сборници с примерни тестове, така че решавах достатъчно. Нямам доверие на вариантите, които се въртят в интернет, защото никога не знаеш дали са професионално направени. Без да броим тестовете, които са се падали предишни години на матурите – тях си ги дръпнах от мрежата”, каза София от Художествената. Амбицията й е да учи във факултета по изобразително изкуство на АМТИИ.

Само не Гео Милев, молеха се 12-класниците от ПГ по туризъм, които бяха разпределени в Търговската гимназия. На въпрос носят ли талисман за късмет, момчетата и момичетата бяха категорични, че това няма да им помогне, ако не са се готвили, затова разчитат единствено на знания.

Изпитът започна в 8 часа. Тестът съдържа 40 въпроса с избираем и със свободен отговор. Последната 41 задача е създаване на аргументативен текст по дадена творба. На матурата, която ще продължи 4 астрономически часа, трябва да се пише с химикалка с черен цвят. Авторът и произведението за последния въпрос ще бъдат обявени, след като приключи изпитът. След 16.00 часа в сайта на Министерството на образованието и науката ще се публикуват тестът и ключът с верните отговори.

За първи път през тази година, след въвеждането на матурите през 2008 г., националното външно оценяване за седмокласниците и зрелостните изпити не се провеждат в един и същи ден. Това е сериозно изпитание за средните училища, които първи път сега правят матури, тъй като до момента бяха длъжни да организират НВО за кандидат-гимназистите. Директорите монтираха допълнително видеонаблюдение, което трябваше да свържат с РУО и МОН, тъй като изпитът се наблюдава и от двете институции.