ОУ „Христо Ботев” в Стамболийски изгражда модерни класни стаи с интернет и зони за отдих, прави изнесени родителски срещи в гетото, за да задържи децата

„Няколко пъти днес си погледнах дипломата. Няма грешка – пише “педагог”, а денят ми започва и завършва в ромската махала”. Констатацията е на директора на ОУ „Христо Ботев” в Стамболийски Ива Пенкова. В поредица свои публикации „Уча в Пловдив” разказва за ежедневните проблеми, с които се сблъскват ръководителите на учебни заведения и учителите, ангажирани с Механизма за обхват и задържане на децата в образователната система. Темата е актуална не от вчера, тъй като преди година и половина МОН стартира национална кампания за прибиране на напусналите преждевременно училище. Педагозите периодично алармират, че са оставени сами в битката, а останалите институции присъстват по-скоро формално, но не и на терен.

„Всяка сутрин в 7.20 аз или някой от учителите е в ромската махала, за да събудим децата и родителите и да им напомним, че са на училище. Иначе няма да дойдат. В 8.30 отново сме там и търсим тези, които ги няма при проверката в 8.15. Ако ги открием, водим ги в клас. В 10 часа отново сме там с екипа за обхват и задържане. 45 минути по-късно изпращаме учителите в час, а ние с педагогическия съветник продължаваме обхода. И така до 11.30. Аз ще издържа, нали съм директор, но учителите. Тежко е, а помощ отникъде няма”, разказва Ива Пенкова.

Тъй като е в непрекъснат диалог с колегите си, в чиито училища се обучават основно деца от етносите, тя е категорична, че това е ежедневната картина в по-голяма част от учебните заведения с ученици от уязвими групи. Тяхната ежедневна битка е да приберат всяко дете, преглъщайки обидите и заплахите от страна на семействата.

В ОУ „Христо Ботев” се обучават 167 деца, от които само две не са от малцинствата. Училището е със статут на иновативно в начален етап. Обзаведени са модерни класни стаи с възможност за групова работа, всички с интернет, лаптоп и мултимедия. За най-малките са обособени зони за отдих с килимчета, барбарони и дивани. Учениците се включват в различни извънкласни дейности, като сега се подготвят за Деня на розовата фланелка и правят мартеници от отпадъчни материали, с които ще украсят дърво пред общината.

„Само този месец сме провели две нетрадиционни родителски срещи – в ромската махала и в училище с родителите на 2 клас по повод 146 години от гибелта на Левски. Изпращаме всеки месец писма до кмета за административно наказание на родителите, чиито деца имат 5 отсъствия по неуважителни причини”, допълва Пенкова.