На мястото на Диана Гавазова застава пенсионираният дългогодишен директор на СУ „Пейо Яворов“ Сашка Кръстева, която последно бе начело на ОУ „Отец Паисий“ в Песнопой

Директорът на СУ „Найден Геров“ Диана Гавазова е била уволнена дисциплинарно, разбра „Уча в Пловдив“. Решението да я освободи от поста е на началника на Регионално управление на образованието Иванка Киркова в резултат на извършени проверки и изискани писмени обяснения по повод сигнали за сериозни нарушения.

Припомняме, че министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка в СУ „Найден Геров“, пълен одит на училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция „Организация и контрол“ в МОН. Повод за това бе скандалният случай за писани оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължавала с месеци и в нея са се включвали няколко учители. Според МОН основното съмнение е, че нарушението е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или, за да не се допусне разформироване на паралелката.

РУО – Пловдив установява нарушението, изисквайки обяснения от директора и допълнителни квалификации за училищния състав. Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стига за одобрение до министъра. В тази ситуация проф. Галин Цоков възложи нов цялостен одит на всички звена.

„Решението, което е взех, беше трудно, но логично за моите разбирания и на база на доклад от извършените от РУО проверки по сигнал от МОН. Резултатите от министерството още не са пристигнали, но аз имам достатъчно основание, за да предприема кардинални мерки. Трябваше да извървя процедурата за искане на защита по Кодекса на труда, всичко това е изпълнено. Вероятно експертите на МОН ще установят и други нарушения. Още пред март е направена проверка на РУО в училището и са установени 62% отсъстващи ученици. Следва резолюция до 28 април да бъде извършена нова проверка, за да се установи има ли подобрение в отговор на предписанията. Такава обаче не е извършена“, поясни началникът на РУО Иванка Киркова.

Вчера тя е осъществила среща с областния управител Илия Зюмбилев за ревизиране на състава на комисиите по Механизма за обхват и задържане на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование. До 28 число всеки месец отново ще трябва да се подават доклади за обходите.

„Ще правим регулярни проверки за присъствието на учениците, още повече, че 30 ноември е крайният срок всички, застрашени да останат извън системата, да бъдат прибрани“, добави още Киркова.

След като дълго обмисляла на кого да повери СУ „Найден Геров“, за да гарантира стабилност и сигурност, тя решила това да бъде Сашка Кръстева –  дългогодишен директор на СУ „Пейо Яворов”, която, след като бе пенсионирана, пое ОУ „Отец Паисий“ в Песнопой, тъй като на обявените през 2020 г. конкурси не се явиха желаещи за него.

„Исках да поверя училището на опитен човек, който може да заеме длъжността до конкурс“, поясни Киркова.

5 КОМЕНТАРА

  1. Киркова , ти се върна и настана хаос . Сашка Кръстева е на 72г. и всички знаят , че ти е първа дружка

  2. Можеше да сложи Марияна Симеонова, поне да отърве онези глухите от мъки…

  3. Та … министър Цоков “реши” проблема 🙂 А кой ще направи одит на щетите, които нанесоха делегираните бюджети от толкова години до днес? На предпоследната матура по БЕЛ резултатът е (3,93), на последната матура през август има 70 % двойки. Ромка, която завършва 12 клас, не може дори технически да чете – и двата пъти е под 30 т. Какво е правила 12 години в училище? Освен да носи делегиран бюджет 🙂

  4. Защоне уволнена преди доклада на МОН? Защото се преекспонираха нещата, за да се уреди човек на Киркова за директор на училището, които явно със знания и компететности не може да спечели”конкурса”. Та новата директора е на 72 години? От Космоса се вижда, че е изпратена да разчисти мястото за протеже на Киркова и Начев. Дори самият министър по Nova, каза че няма категорични доказателства, че учителите умишлено са писали оценки! Ех тези Герб, нагли и безкеуполни некадърници.

  5. Хайде Мангов,от една година те чакаме ,идвай вече …Киркова ти разчисти пътя…

Коментарите са затворени.