Проф. Генка Петрова от Медицински университет-София отново се връща на поста зам.-министър

Директорът на столичната Втора английска гимназия Емилия Лазарова е назначена за заместник-министър на образованието и науката, съобщават от пресслужбата на МС.

Тя е педагог по образование и притежава дългогодишен управленски опит. От 2008 г. до момента е директор на II АЕГ „Томас Джеферсън“ в София. В рамките на професионалната си кариера е била директор на 54 СОУ „Иван Рилски“, както и помощник-директор в 22 СОУ „Г. С. Раковски“. Близо пет години е хоноруван преподавател по Методика на обучението по география в СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 2017- 2021 е съветник на министъра на образованието в сферата на управлението и формирането на политики в средното образование.

Припомняме, че на 6 юни, когато парламентът гласува кабинета “Денков”, заместник-министрите във всички министерства бяха освободени със заповеди на служебния премиер Гълъб Донев.

На поста зам.-министър се връща проф. д.ф.н.Генка Петрова – фармацевт и фармакоикономист, професор в Медицинския университет в София и главен секретар на висшето училище. Тя заемаше тази длъжност в кабинетите на Кирил Петков и Стефан Янев. През 2010 г. е сред основателите на Българската асоциация за лекарствена информация. Има над 400 публикации в реферирани и индексирани списания и 15 монографии и учебници.

Като зам.-министър преди седмица бе върната и Мариета Георгиева. Тя заемаше същата длъжност и през 2022 г., по време на правителството с премиер Кирил Петков. Тогава бе заместник на Денков, който беше министър на образованието.