Клуб „Нептун“ направи ден на отворените врати в школото в Стария град

Директорът Тютелян показва бутилката за сгъстен въздух и други атрибути  за под водата
Директорът Тютелян показва бутилката за сгъстен въздух и други атрибути за под водата

Половинвековната история на водолазния спорт в Пловдив, изявените му членове и техните достижения, експедиции и екипировка представи в Деня на отворените врати в Арменското училище клуб „Нептун“.  Мисията на водолазите е да популяризират дейността на организацията и да привличат нови членове и сред учениците от пловдивските училища. Крикор Карагьозов е най-малкият  член на клуба,  въпреки че е пианист. 13-годишен кандидат-водолаз е възпитаник на Музикалното училище. През последните години около петдесетина са редовните членове на  клуба, сред които е и директорът на Арменското училище Симон Тютелян. Председателят на „Нептун“ – Крикор Срец, откликнал на поканата на школския шеф да презентира екипировка и оборудване и да разкрие тайните на водолазния спорт пред децата от училището и родителите им.

Самият Тютелян  разказа, че е израснал с водолазна литература, която чичо му колекционирал. Закърмен с тези книги, детската му мечта била да стане водолаз, щом навърши 18 години. Като ученик в средното училище записал водолазен  курс, но не успял да го завърши, понеже накрая пропуснал плувната подготовка.

„ Минаха  години, запачнах да работя като рапанджия и през 1992-а завърших любителски водолазен курс. След това изкарах инструкторски курс,  после държах морски плаж няколко години и развивах доста активна дейност – подводна разходка с туристите, улов на рапани, подводен риболов, подводна фотография.  Светът под водата е корено различен  от това, което виждаме на сушата. Там като че ли времето е спряло. Впоследствие преустанових този бизнес  и само през лятната си почивка се гмурках по един-два пъти“, връща лентата назад школският шеф.

Миналата ваканция огънят отново се разгорял в него и той отново се отдал на страстта си. Нямал опит от много морета.  Подводните му пътешествия били предимно в нашето Черноморие, където нямало много добра видимост. За разлика от Егейско, където видимостта била около 30 метра, виждало се отражението на небето и облаците върху водата.

Шестгодишният Томи  Четинян още не е влязъл в училище, но вече е отличен плувец и пробва  водолазна екипировка. Мечтата на малчугана е да стане водолаз като  баща си
Шестгодишният Томи Четинян още не е влязъл в училище, но вече е отличен плувец и пробва водолазна екипировка. Мечтата на малчугана е да стане водолаз като баща си