При нас турски език не се изучава дори като СИП, нито пък религия, заяви специално за „Уча в Пловдив” Рамазан Чери

DSC05115

Ние сме българско училище, а не турско и не съществува каквато и да е опасност да бъдем закрити.  Това заяви специално за „Уча в Пловдив” директорът на училище „Дружба” в града под тепетата Рамазан Чери. Любопитството към училището възникна след твърденията, че то е част от веригата, спонсорирана от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ.

От МОН официално заявяват, че училища “Дружба” в София и Пловдив нямат връзка с духовника Гюлен. Те са част от верига училища по света, като общото между тях са инвеститорите, които са от турски произход, а идеята е да се изграждат мостове между културите, обявиха преди минути по “Би Ти Ви” от столичното “Дружба”. И уточниха, че училището се издържа от такси, а почти всички преподаватели са от български произход.

„През 1999 година отвори врати училище „Дружба” в София, но интересът с всяка година ставаше все по-голям, затова през 2005 година официално регистрирахме и пловдивското. Класовете ни са пълни. Очакваме да започнем новата учебна година с 200 деца. Дипломите, които издаваме, са с логото на МОН. Учениците ни се обучават по българските учебни програми”, обясни директорът.

Според него интересът към училището се дължи на високото образование, липсата на агресия и строгата дисциплина. Не се правел никакъв компромис за отсъствия, независимо, че учениците си плащат образованието. Чери е категоричен, че най-добрата реклама за училището са самите родители, които го препоръчвали на познати и приятели, и така с всяка изминала година броят на децата се увеличавал с по 20.

„Нямаме никакви страхове, защото сме легално регистрирани в България и нямаме никакви връзки с Турция. Аз съм директор и управител на фирмата, която е открила училището. Няма никаква опасност то да фалира или да бъде затворено, защото функционира по българските закони”, каза още Чери. Именно затова било обект на непрекъснати проверки от РИОКОЗ, РЗИ, Инспекцията по труда и Регионалния инспекторат и други контролни органи.

По думите му в училище „Дружба” изобщо не се преподава турски език, дори като СИП. Двата чужди езика, между които могат да избират учениците, са английски и немски. Максимумът ученици в паралелка е 18, за да се гарантира качество на образованието. Това станало причина някои деца да останат извън списъците на приетите. Тази година за първи път училището ще има випуск зрелостници. Всички класни стаи разполагат с интерактивни дъски.

„Засега няма обаждания от притеснени родители. Нали ако имаше каквито и да е съмнения за религиозни внушения, родителите щяха да бъдат първите, които да преместят децата си”, добави още Чери.

2016_27