Просветни експерти  обмениха опит с колеги от Кавала, отрупаха ги с коледни подаръци

DSCF3783

Деляна ЛУКОВА, пратеник на “Уча в Пловдив”

Как изглежда гръцка детска градина, чийто градеж и обзавеждане са глътнали 1.3 милиона евро, видяха просветни дейци от Пловдив, които посетиха една от най-новите забавачки в община Неа Карвали. Директори на детски градини, експерти от районните кметства и шефката на просветния отдел на община Пловдив Донка Щилянова обмениха опит с колегите си от детската градина край Кавала.

Досущ като на кино се чувстват гръцките малчугани в залата за образователни филми, където получават 3D очила, за да наблюдават специално разработени теми за природата, животните или истории с приказни герои. В друга от залите на двуетажната сграда е разположена мултимедийната дъска. Пред нея има специално изграден подиум, за да може и най-малките да се качат и да посочат кое е животното на екрана, чийто звук са чули. Ако отговорът е грешен, компютърът казва на детето да опита отново.

„Така много лесно обясняваме агрегатните състояния на водата, например, развитието на пеперудата от ларвата. Докосвайки екрана, децата сами подреждат отделните стадии и бързо научават последователността на фазите и действията. Нещо, което трудно може да се обясни от учителя така, че да е разбираемо и лесно да се асимилира на тази възраст. Имаме програми по математика, граматика и чужди езици, адаптирани за съответната възраст. Програмният продукт е на нашето образователно министерство”, обясни директорката на забавачката Йоана Баксани.

Най-малките питомци са едва на 8 месеца. В тази първа група те остават до навършване на 2.5 години и за тях се грижат две учителки и една лелка. Втората група събира деца до 4 години, а най-големите са между 4 и 5. 25 е максималният брой на малчуганите в група, без да броим най-малките, които са наполовина. За разлика от нашите забавачки, в гръцките хлапетата не спят. След като се наобядват и поиграят, около 14 часа родителите идват, за да ги приберат. За бебешоците има кошарки, тъй като възрастта го изисква. Таксата варира от 50 до 200 евро според годините на децата и доходите на родителите. Има програма, която отпуска средства за социално слаби семейства и покрива месечната такса. Забавачката разполага с модерно оборудван кухненски блок, където се приготвя ежедневно храната за децата. Менюто се изнася в началото на всяка седмица на входа, за да се запознаят родителите как и какво ще хапват малчуганите.

Пловдивските директори бяха впечатлени от огромните пространства, където децата могат да играят. Обзавеждането на гръцката забавачка е изцяло от дърво, а подът е покрит със специална екологична настилка. Стените са украсени с приказни герои, във всички помещения е светло и просторно. Зимата, когато вали, спортната зала замества двора. Оказа се, че гръцките хлапета не работят с учебници, както нашите, а учителите имат грижата сами да подготвят образователните материали.

Около 1000 евро е месечната заплата на педагог в гръцка детска градина, обясни директорката Йоана Баксани. Системата позволява и почасова работа, когато заплащането е между 450 и 750 евро.

Пловдивската група бе посрещната и от кмета на Неа Карвали – Никос Гикас. Той обясни, че забавачките не разполагат със собствен бюджет, а правят заявка до общината и тя решава за какво и колко пари да бъдат отпуснати. Картина от Стария Пловдив и рекламни материали за „Пловдив- европейска културна столица 2019” получи Гикас от Донка Щилянова. С безброй коледни подаръци пък отрупаха гръцката си колежка пловдивските директори. Оригиналните дарове са изработени от нашите деца, с гордост обявиха гостите. Ръчно изработени англечета поднесоха от район „Южен”, украшения с морски миди бяха сътворили децата от ОДЗ „Щастливо детство”, а 3D картички бе изненадата от ЦДГ „Мирослава”.  Битова кукла, патент на малчуганите от ОДЗ „Боряна”, особено впечатли домакините.