Ако двама учители са люто скарани какво ще направите, питат в теста кандидатите за директори на училища. Има доста неиздържали теста

Тестът беше кошмар, отчаяни сме. Това заявиха кандидатите за директори на училища от Пловдив и областта на излизане от днешния писмен изпит, който се проведе в Националната търговска гимназия. На него се явиха 29 кандидати за 18 учебни заведения. Недопуснатият на етапа подаване на документи бе един, което доведе до прекратяване на конкурса за ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Стрелци, община Брезово. По данни на “Уча в Пловдив” има доста неиздържали теста.

Конкурсите протичат в два етапа – писмен и устно събеседване. Кандидатите, получили минимум 30 точки на теста, ще бъдат допускани до втората част. От просветното министерство заявиха, че акцентът се поставя върху решаване на казуси, пряко свързани с работата и отговорностите на директора.

Уж се искаше познаване на нормативната уредба и прилагане на професионални компетентности, но въпросите от този тип бяха едва 5. Имаше и такива, свързани с валидиране и професионално образование, въпреки че ние не се явяваме за професионални гимназии. Всичко останало бяха казуси, които могат да бъдат разрешени по различен начин в зависимост от спецификата на училището. Изобщо не ни стигна времето, за да отговорим на всички въпроси, защото имаше необходимост от дълги описания, недоволстваха на излизане кандидатите, които имаха време за работа 70 минути.

Повечето от тях, които са със значителен стаж в системата и са били временно изпълняващи длъжността или заместници, бяха разочаровани. Други изразиха съмнения дали изобщо ще съберат 30-те точки, нужни за да минат на събеседване.

Ето и част от казусите, на които трябвало да посочат решение: ако двама учители са скарани люто, какво ще направи директорът; получавате анонимен сигнал, че предишният директор е направил финансови нарушения – как ще реагирате; какво ще направи директорът, когато разбере, че даден учител има лична драма.

Казусите бяха генерирани в деня на конкурса в МОН. Кандидатите получават резултатите си по електронна поща. Събралите минимум от 30 точки се явяват на 5 март на събеседване, на което ще трябва да развият концепцията си и да отговарят на допълнителни въпроси, поставени от членовете на комисията. Те ще бъде съобразен със спецификата на съответната образователна институция.

Председател на комисията е Елена Витанова – новоназначеният началник на отдел “Организационно-методична дейност и контрол”. До идването в РУО тя бе главен инспектор в дирекция “Организация и контрол” в МОН.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.