„Не искат да прехвърлят професионалните гимназии на общините, а има полупразни сгради. В същото време се чудим как да решим проблема с едносменния режим”, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов

Дострояване на корпуси или изграждане на нови постройки в съседство до основната предлагат пловдивски директори за решаване на проблема с преминаване към едносменен режим на обучение. Това са най-честите варианти за справяне с недостига на помещения, които школските шефове записват в докладите си до общината, обобщава зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. До 15 декември всяка община трябва да представя на министъра на образованието и науката планове за утвърждаване. Директорът ще бъде длъжен да съгласува възможността за осигуряване на целодневна организация за всички ученици, наличната материално-техническа база и обезпечаването на едносменен режим, когато предлага броя паралелки за 1 клас.

Пловдив е в топ 4 с най-много училища на двусменен режим – 25. МОН се отказа от идеята до 2020-2021 г. всички училища да са минали едносменен режим, тъй като се оказа невъзможно. Затова всеки директор на училище трябва да разработи план и заедно с общината да определят кога полудневната организация на учебния ден ще започне да се осъществява преди обяд.

„Държавата не иска да прехвърли професионалните гимназии на общините, а не е тайна, че има полупразни сгради. В същото време се чудим как да решим проблема с преминаването на всички училища на една смяна”, коментира Стоянов и даде пример с гимназиите по дървообработване и по хранителни технологии, които са реновирани по европроекти, след като станаха общински.

В Пловдив огромен е проблемът с липсата на достатъчно кабинети в Математическата гимназия, която дели сграда с ОУ „Драган Манчов”. Училището разполага със собствен терен от 34 дка до хотел „SPS” в ЖР „Тракия”. Преди месец обаче просветният министър Красимир Вълчев заяви, че няма заложени средства за строеж на нова училищна сграда в Пловдив за догодина. Амбицията на общината е поне да бъде изготвен архитектурен проект.

Хуманитарната гимназия пък съжителства с ОУ „Княз Александър I”. През последните 30 години не са правени ремонти на зданието и на прилежащите му части, включително училищния двор, а за този период базата сериозно се е амортизирала. През лятото бе санирана  фасадата откъм вътрешния двор. Тази част от историческата сграда не е със статут на индивидуална културна ценност.