„Не искат да прехвърлят професионалните гимназии на общините, а има полупразни сгради. В същото време се чудим как да решим проблема с едносменния режим”, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов

Дострояване на корпуси или изграждане на нови постройки в съседство до основната предлагат пловдивски директори за решаване на проблема с преминаване към едносменен режим на обучение. Това са най-честите варианти за справяне с недостига на помещения, които школските шефове записват в докладите си до общината, обобщава зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. До 15 декември всяка община трябва да представя на министъра на образованието и науката планове за утвърждаване. Директорът ще бъде длъжен да съгласува възможността за осигуряване на целодневна организация за всички ученици, наличната материално-техническа база и обезпечаването на едносменен режим, когато предлага броя паралелки за 1 клас.

Пловдив е в топ 4 с най-много училища на двусменен режим – 25. МОН се отказа от идеята до 2020-2021 г. всички училища да са минали едносменен режим, тъй като се оказа невъзможно. Затова всеки директор на училище трябва да разработи план и заедно с общината да определят кога полудневната организация на учебния ден ще започне да се осъществява преди обяд.

„Държавата не иска да прехвърли професионалните гимназии на общините, а не е тайна, че има полупразни сгради. В същото време се чудим как да решим проблема с преминаването на всички училища на една смяна”, коментира Стоянов и даде пример с гимназиите по дървообработване и по хранителни технологии, които са реновирани по европроекти, след като станаха общински.

В Пловдив огромен е проблемът с липсата на достатъчно кабинети в Математическата гимназия, която дели сграда с ОУ „Драган Манчов”. Училището разполага със собствен терен от 34 дка до хотел „SPS” в ЖР „Тракия”. Преди месец обаче просветният министър Красимир Вълчев заяви, че няма заложени средства за строеж на нова училищна сграда в Пловдив за догодина. Амбицията на общината е поне да бъде изготвен архитектурен проект.

Хуманитарната гимназия пък съжителства с ОУ „Княз Александър I”. През последните 30 години не са правени ремонти на зданието и на прилежащите му части, включително училищния двор, а за този период базата сериозно се е амортизирала. През лятото бе санирана  фасадата откъм вътрешния двор. Тази част от историческата сграда не е със статут на индивидуална културна ценност.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.