Вече има предявени съдебни дела срещу школски шефове, което удря върху училищните бюджети

Директорите на учебни заведения в  Пловдивско започват подписка с искане за промяна на Закона за достъп до обществената информация. Те настояват да се определи точен регламент при искането и подаването на данни, тъй като частни лица злоупотребяват и източват системата. Подписката е инициирана от гилдията в Стара Загора и е подкрепена от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Исканата информация става чрез електронна поща, най-често в почивни или ваканционни за училището дни. Търсените данни са безобидни, но ако не бъдат дадени в срок, следват съдебни дела, обясняват школски шефове. Вече има предявени съдебни искове и към директори на учебни заведения от областта, потвърди Красимира Благоева от Съюза на работодателите.

В повечето случай съдилищата прекратяват производството, но впоследствие този, който е завел делото, предявява искове за съдебни разноски и адвокатския хонорар. Минималната сума е 500 лева, но понякога школските бюджети олекват и с по 3 000 лева.

Подобна подписка се организира във всички областни градове, „за да се намери начин Законът за достъп до обществената информация да играе своята позитивна роля, а не да бъде използван за нечисти цели“.