„Колегите се ориентираха страшно бързо, имахме създадени виртуални класни стаи от септември“, казва директорът на ОУ „Екзарх Антим I“ Катерина Василева

На децата без интернет раздадохме работни листове, казват от ОУ „Христо Смирненски“ в Ново село

Създадените правила за работа в електронна среда улеснили учителите от ОУ „Димитър Талев“

Справихме се и този път, машината вече е смазана. Такива са повечето коментари на училищни директори в първия ден от обучението в електронна среда, до което се стигна заради обявените грипна епидемия и ваканция. От днес до 2 февруари в цялата Пловдивска област са прекратени присъствените занятия. За да няма затруднения с раздаването на електронни устройства, онлайн обучението трябваше да започне от утре според решението на Областния оперативен щаб, но по разпореждане на МЗ то стартира от днес. Часовете за намалени – 20 минути за начален етап, а за останалите – половин час.

„Нямахме никакви организационни проблеми, защото използваме нашата облачна платформа и домейн. През уикенда дадохме възможност на родителите да заявят устройства, ако имат такава необходимост, но единици поискаха. Разширихме обхвата на паралелките 1:1, така че доста деца разполагат с хромбуци“, каза директорът на ОУ „Екзарх Антим I“ Катерина Василева. Учителите се ориентирали бързо, тъй като още преди началото на учебната година си създали виртуални класни стаи, така че днес сутринта само направили преглед и започнали учебни часове.

В ОУ „Димитър Талев“ има въведени правила за работа в електронна среда, които улеснили преминаването в онлайн режим. „Имаме утвърдени дневни разписания за начален и прогимназиален етап, разписано е какви ресурси публикуват учителите, така че няма как да има хаос. Родителите разполагат и с формуляр за заявяване на устройства. Класните ръководители напомниха още в петък вечерта за него, но са получени едва 10 заявки, а учениците ни са общо 1100“, поясни директорът Ирина Чолакова. Часовете по спорт не се водят, но пък заниманията по интереси продължават. Отделни класни стаи са създадени за учениците на ресурсно подпомагане. В учебния план на 2 клас, като разширена подготовка на всички шест паралелки, бил включен предметът „Въведение в информационните технологии“. Така че макар и в този етап да се работи за формиране на базови дигитални компетентности, при обучение в електронна среда създадените умения се оказали ценни.

Проблемът е основно за родителите на децата в начален етап, които няма как да оставят децата сами у дома и масово излизат в отпуск, за да гарантират нормално протичане на виртуалните часове.

Образователният медиатор на ОУ „Христо Смирненски“ в Ново село е в непрекъснат контакт с родителите. „Помагаме за влизане и достъп до виртуалните класни стаи, по-големите имат опит, но за малките е доста трудно, особено за първокласниците“, признава директорът Ваня Лазарова. Учениците са изцяло от уязвими групи, но в малцина от домовете липсвал интернет. На тези деца учителите раздали работни листове. „Днес не успяхме, поради организационни задачи, но утре тръгваме с медиатора по домовете на учениците без интернет“, добавя Лазарова. Раздаването на устройства започнало още от петък следобед, когато станало ясно, че областта минава към онлайн обучение. Класните ръководители помогнали за профилите и паролите, дали подробни указания за работа на децата и на семействата.

5 февруари е неучебен, заради междусрочната ваканция. На тази дата Областният оперативен щаб отново ще се събере и тогава ще стане ясно дали ще има допълнително удължаване на ваканцията.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.