Сдружението и асоциацията на училищата с профилирано изучаване на музика, рисуване и хореография настояват за допълнително финансиране

DSC_1744

Финансиране на индивидуални часове по изкуства в общообразователните училища и увеличаване на единния разходен стандарт за тях. За това ще настояват пред министър Меглена Кунева директори от Сдружението на училищата с профилирано разширено изучаване на музика и Асоциацията за разширено изучаване на хореография. След провеждане на кръгла маса, двете организации изпратили писмо с искания до МОН, а на 20 септември ще се срещнат с просветния министър, за да изложат исканията си.

Досега избираемите часове по вокално майсторство и инструмент са били индивидуални и са финансирани като такива. В новия закон обаче има промени и тъй като още не е излязъл стандартът за финансиране, директорите предварително поставят проблема.

Ако не получим финансиране, няма да можем да провеждаме индивидуални часове, а с това качеството на подготовката драстично ще падне”, коментира зам.-председателят на Сдружението и директор на пловдивското СУ „Любен Каравелов” Славка Щерева.

Ще настояваме за увеличаване на единния разходен стандарт за издръжка на училищата с профили по изкуства и за място на хореографията като профил в новия закон, добавя директорът на СУ „Кирил и Методий” Таня Николова, която също е зам.-председател на Сдружението.

На срещата ще се дебатират също учебната програма и тематично годишно разпределение по хореография 1-5 клас.