128 останаха некласирани на трети тур за гимназиите, на 1 август РУО обявява колко паралелки съкращава

Регионалното управление на образованието чака предложения от страна на директорите за евентуално сливане на две специалности в една паралелка или други гъвкави решения, чрез които да се даде възможност на вече записаните ученици да учат избраната професия. Това каза председателят на комисията за прием в гимназиите Рангел Райчев. На 1 август изтича крайният срок, в който началникът Иванка Киркова ще оповести кои паралелки се закриват, тъй като не са събрали минимума ученици. Към момента най-проблемно е положението в някои от професионалните гимназии, където за определени специалности няма нито един записан или пък по двама души.

В третия тур от кампанията взеха участие 484 ученици, от които 356 са класирани. От приетите 153-ма са по първо желание, след като са пренаредили училищата спрямо броя вакантните места. От класираните седмокласници повечето са намерил място в професионални паралелки – 256-ма.

Според статистиката на РУО 128 ученици със завършено основно образование все още не са приети никъде. Сред тях има такива, които изобщо не са подали заявления, други път не са били класирани на желаните места. Повечето от неучаствалите в кампанията са били оставени на поправителни изпити.