Най-добрите райтъри от страната изписаха фасадата на училището. Деца участваха в артработилници в рамките на графит феста

Променяха проекти след конфликт с директора

DSCF6869

Най-добрите графити артисти от страната се включиха в Стрийт арт феста през уикенда и преобразиха ОУ „Димитър Талев”. С реализираните 9 проекта върху фасадата на училището в „Кючук Париж”, инициаторите на проявата от сдружение „Младежки глас” целят да провокират интереса към изкуството и да освежат школската сграда. Едно от най-значимите събития да улично изкуство, обаче за малко да претърпи провал след разпра с новия директор на училището Ирина Чолакова.

Събитието е част от културния календар на Община Пловдив, а проектът е финансиран от бюджета. То се провежда за четвърта поредна година пред последния уикенд на септември. Така бяха преобразени подлезът на Чифте баня, фасадите на гърба на Драматичния театър и БНТ, както и ОУ „Петър Берон”. Тази година темата е била „Наука, образование и литература”, затова райтърите подготвили проектите си именно по зададеното мото. Един от тях трябвало да изрисува Никола Вапцаров с книга в ръка.

Проектът му обаче срещнал съпротивата на училищния директор, който категорично се възпротивил и настоял участниците да променят темата, по която ще работят, като акцентират върху анимационни герои и детски портрети.

„Трябваше да се съгласим, иначе събитието се проваляше. Още миналата година сме провели разговори с предишния директор Грозденка Попова, която видя проектите и даде съгласие. Наследничката й обаче не ги хареса и въпреки че сградите са общински, директорът е стопанин и нямаше как да не се съобразим. Фестивалът е в културната програма на града, затова сме поканили знакови имена за участие. Училището не участва с никакви средства. Не е толкова лесно за час или два да се променят проекти, но колегите го направиха, за да се случи събитието”, обясни за „Уча в Пловдив” зам.-председателят на „Младежки грас” Бекир Челик.

Един от проектите е реализиран на първия етаж на училището, обяснява Бекир Челик от "Младежки глас".
Един от проектите е реализиран на първия етаж на училището, обяснява Бекир Челик от “Младежки глас”.

Той и колегите му са организирали и 16 ателиета за изработка на амулети, сувенири от хартия и рециклирани материали, както и работилница за графити, в което са се включили десетки деца.

„Една от целите на събитието е да покаже как се развива стрийт изкуството. То е изключително трудоемко и сложно за изпълнение.Това не са драсканици по стените, а послания”, добави проектният координатор Иван Семков.

Днес следобед “Уча в Пловдив” видя в готов вид всички проекти. Представители на ръководството на училището липсваха.

 

2 КОМЕНТАРА

  1. Долна лъжа! Г-жа Чолакова не пожала анимационни герои, а пожела да с еизобрази Димитър ТАлев или части от творчеството му. Но организаторите отказаха и изрисуваха тези безумици, неподходящи з аучилище

  2. И още нещо – от обещаните 16 работилнички за деца, имаше 2. Отново лъжа и непредставяне на информацията обективно. Който е писал новината е излъгал много.

Коментарите са затворени.