dav

11-класникът ще участва в най-голямото световно състезание за ученици в сферите на науката и технологиите „IntelISEF” и на  международния турнир „Млади таланти” догодина

11-класникът от Математическата гимназия Димитър Чакъров е сред лауреатите на Панаира на науката и иновациите, който се проведе в столицата. 20 български ученици се включиха в състезанието, чиято цел е да развие у младежите умения за научна комуникация, работа в екип и способност за правилно събиране и анализ на експериментални данни. Димитър спечели с разработка на тема „Анализ на пълно хомоморфни програми”. В призовата тройка са още Николай Пашов от 91 Немска гимназия и Звездин Бесарабов от Националната природоматематическа гимназия.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева поздрави учениците за научните им постижения и ги покани да се включат в международния турнир „Млади Таланти“, на който България ще бъде домакин през следващата година.

От 2012 г. Панаирът на науката и иновациите събира млади учени от училищата в България. Победителите печелят участие в най-голямото световно състезание за ученици с проекти в сферите на науката и технологиите „IntelISEF“. Той ще се проведе в американския град Финикс от 12 до 17 май 2019 г.

През май тази година Димитър Чакъров спечели престижната награда на Харвардския университет Book Award 2018. Седем български ученици от страната станаха носители на приза. Победителите се определят ежегодно сред кандидати от 2000 училища по целия свят, а на национално ниво наградата се дава от местните клубове на завършилите Харвард. Целта на Book Award е да открие и награди ученици от последните класове с изключителни постижения и да насърчи усилията им да се развиват.

Димитър е участвал и печелил медали в множество научни състезания и конференции за ученици. През април той получи грамота за отлично представяне и една от специалните награди на журито в  националния конкурс за проекти “Млади таланти”. Това му донесе право да представя страната на EXPO Sciences Europe, Гдиня, Полша през юли. Сред тазгодишните завоевания на Димитър е сребърният медал от  International Conference of Young Scientists, Белград, Сърбия, в категория “Математика”. На двата форума той е представи проект в сферата на теорията на игрите.