Разработката „ЕТМО – Обсерватория за следене на заплашващи Земята метеорити” донесе призовото място на 10-класника

Как да се предпазим от опасни космически обекти. Отговорът на този въпрос дава 10-класникът от ЕГ „Пловдив” Димитър Фердинандов, който спечели първо място в ХХ национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”. Разработката „ЕТМО – Обсерватория за следене на заплашващи Земята метеорити” му донесе първата награда в надпреварата, организирана от фондация „Еврика”. Амбициозният тийнейджър е впечатлил журито в категорията за идеи за научни и технически експерименти. Научен ръководител на Димитър е преподавателят му по физика в гимназията Костадина Кацарова.

„Над живота на Земята винаги е тегнела една огромна и трудно предсказуема заплаха – астероиден сблъсък. Тези колосални събития имат мощта да заличават цели цивилизации и епохи, затова ние трябва да намерим начин да им противодействаме. Точно това цели и проект ЕТМО, който на практика е съвкупност от сателити, разпределени в три хелиоцентрични орбити. Името е абревиатура и преведено от английски означава „Обсерватория за следене на заплашващи Земята метеорити“, обяснява идеята си Димитър.

Основните цели на проекта са изучаването на преминаващи в непосредствена близост тела, които биха могли да разкрият много тайни за развитието на Слънчевата система. Втората важна цел е осигуряването на система за бързо реагиране при наличие на обект, застрашаващ Земята. Не на последно място проектът развива идеята за подпомагане на изграждането на миньорски флот за бъдещото изучаване на дълбокия космос.

Димитър участва за четвърти път в конкурса,  който се провежда под патронажа на първия български астронавт – ген. Георги Иванов. През тези четири години е успял да вземе поощрителна награда при първото си участие. Класирал се е трети в направлението  „За графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации и уеб-базирани творби“, а миналата година става първи, както сега, в направление „За идеи за научни и технически експерименти“.