Наградиха победителите от състезанието по български език “Св. Иван Рилски”

Пълният член, слято, полуслято и разделно писане мъчат деца и възрастни, отчетоха от БАН

DSCF5854

Победителите от 12-то състезание по български език “Св. Иван Рилски” бяха наградени днес на тържествена церемония в Областната управа.  Престижната надпревара се организира от фондация „Св. Иван Рилски“ и Училищното настоятелство на СОУ „Черноризец Храбър“, с подкрепата на Института за български език към БАН и под егидата на областния управител. Към днешна дата, освен ученици от 1 до 12 клас от Пловдив, в него участват и деца от областите София, Смолян, Стара Загора и Пазарджик.

Преди класиралите се на първите три места да получат наградите си, гл.ас. Цветана Димитрова от Института по български език направи диктовка на родителите и гостите. Те трябваше да се опитат да напишат без грешка откъс от творба на Георги Господинов. В навечерието на 24 май БАН организира инициативата “Написаното остава. Пиши Правилно!”. Всички участници получиха стикери с логото на инициативата, чието предназначение е да бъдат залепени на публични места  – върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки.

Най-често допусканите грешки, според Цветана Димитрова, са пълният член, слятото, полуслято и разделно писана, както и отварящата и затваряща запетая. На въпрос възрастните или учениците имат по-големи проблеми с правописа, тя отговори, че родителите се справят доста добре, докато доста от младите хора имат проблеми, тъй като не четат достатъчно художествена литература и не умеят да формулират текст. Тя приветства организаторите на състезанието, които успяват за поредна година да привлекат толкова голям брой участници.

Коминочистач с четирилистна детелина получи като талисман 7-класникът Евгени Кайряков от Математическата гимназия, изкарал отличен резултат на националната олимпиада по български. Шестицата го освободи от национално външно оценяване по предмета.

DSCF5863

Издателство “Просвета” награди училищата с най-многобройни участници – “Душо Хаджидеков”, “П. Евтимий”, “Ал. Константинов” и ОМГ. Грамоти получиха не само учениците, но и учителите.

“Целта на състезанието е да развива и утвърждава духовните ценности, любовта и уважението към родния език и неговото усвояване, да повишава езиковата култура и  да подпомага езиковата подготовка на учениците”, каза двигателят на състезанието и преподавател в ОУ “Васил Левски” – Маргарита Николова.

DSCF5858