Великобритания остава лидер, все повече младежи учат там инженерни науки, биомедицина и телекомуникации

DSCF6897

 

Стотици младежи от езиковите, Математическата, Търговската и доста професионални гимназии окупираха днес щандовете на изложението за образование зад граница в Новотела. Водещи университети презентираха учебните си програми и условията за прием, обясняваха що е то мотивационно писмо и портфолио с цел да привлекат качествени кандидати.

Великобритания продължава да е водеща дестинация. Възможността да се финансира образованието чрез студентски заем привлича много от кандидат-студентите. 99 на сто започват обучението си на кредит, сподели Силвия Стоянова от фирмата организатор на изложението – „Едланта”. Изискването към всеки приет редовно обучение е последните 3 години да е живял в България. Според нея младежите са изключително ориентирани и избират атрактивни специалности, съобразени с личните им интереси и можения.

Все повече кандидатстват инженерни науки – строително, машинно, авиационно, и софтуерно инженерство, както и топлотехника, биомедицинска телекомуникации. Много популярна напоследък е възможността за квалификация , свързана със здравословното хранене. Медицина, право, архитектура  и компютърни науки остават лидери по интерес. В последните години се засилва интересът към психология, криминология и криминалистика, социология и политически науки. Децата с артистични таланти проявяват желание да учат компютърна анимация, дизайн на компютърни игри, за първа година има голям интерес към креативно писане, театрално и филмово изкуство, хореография.

DSCF6893

Германия запазва втора позиция като най-привлекателна дестинация. Една от основните причини е липсата на семестриални такси, а само на административни, които са по джоба на всеки българин. Немските вузове се стремят да привличат повече силни студенти от ЕС, затова предлагат и все повече програми и на английски.

Холандия е на трето място по предпочитания. Там също има възможност за студентски заем, което облекчава българския родител откъм годишни такси и средства за издръжка. В Дания образованието продължава да е безплатно за бакалаври и магистри, но там стандартът е изключително висок и средствата за живот са солидни. Датчаните вече искат поне елементарно владеене на датски, за да те вземат на работа.

Препоръчителният брой часове са 20 на седмица. Работата не бива да е за сметка на подготовка, почивка и развлечения. Въпрос на самодисциплина и планиране на времето, уточняват от „Едланта”.