Носителят на награда за иновации в модата от Рим – възпитаникът на СУ ”Кирил и Методий” Иван Донев, показва най-новите си модели в спектакъла „Живият Пловдив”

Дизайнер със световна слава ще представи колекцията си с най-нови модели на студентско ревю в Пловдив. Иван Донев е едва на 30, но има зад гърба си награда за иновации в модата от Рим, първо място от конкурса „Под небето на Гензало”. Негови модели се появяват на кориците на модни списания в Лондон и Ню Йорк. През 2012 година дебютира в седмицата на модата в италианската столица с последния си проект от Международната академия за висша мода „Коефия”. Пловдивчанинът, завършил народно пеене в пловдивското СУ „Св.Св. Кирил и Методий”, е вторият български студент в историята на престижната академия, където преподаватели са дизайнери от големите модни къщи „Булгари”, „Джими Чу”, а дипломните работи се следят от корифеи на „Валентино”.

С идеята да подкрепи и насърчи млади хора, избрали професионалния път на дизайнери, Иван Донев се включва в проекта „Живият Пловдив”. Той се реализира по идея на сдружение „Разкривам и развивам” в рамките на общинската програма „Пловдив за младите”. Проектът е насочен към завършващи ученици и студенти по мода, дизайн, фотография, сценография, както и графичен дизайн и се осъществява съвместно с факултет „Изобразителни изкуства” в АМТИИ. Те ще имат възможност да направят първата си професионална изява извън академичната среда и ще се срещнат с потенциални работодатели. Това ще се случи на модно ревю в комплекс „Екселсиор” на 31 май. За дефилето ще пристигне и Иван Донев с последните си впечатляващи произведения, издържани в духа на висшата мода. Облеклата изумяват с елегантна визия и съединяват минало и настояще, твърдят експертите.

За оформянето на сцената за ревюто ще се погрижат студентите по сценография, а прическите и гримът ще са дело на зрелостниците от Професионална гимназия „Ана Май”. Колегите им от специалност „Графичен дизайн” ще измайсторят рекламните материали. В момента студентите по фотография работят по темата „Живият Пловдив”, като техни модели са елитни манекени на агенция „Визаж”. Изложбата с фотографии ще бъде открита на 7 юни в Балабановата къща.

Идеята на проекта е да насърчим талантите и  да задържим потенциала на града тук, обясняват ръководителите на проекта Тотка Генова и Деана Господинова.