Божидар, Иван и Йоана от 7 в клас на СУ „Пейо Яворов” събраха най-много точки от петте кръга и получиха отличия като победители

Разпознаване на изображения на уреди по физика, химия и биология, на видни учени и решаване на игрословица с научни понятия – това бяха част от изпитанията, които трябваше да преодолеят участниците в дигиталното интерактивно шоу в СУ „Пейо Яворов”. Състезанието се проведе в рамките на Дните на природните науки, които вече са запазена марка за училището. Седмокласници, разпределени в пет отбора, имаха за задача да решават въпроси от отворен и затворен тип по химия, биология и физика – предмети, които тази година изучават за първи път. Всеки тим разполагаше с по трима състезатели, които трябваше да постигат единно мнение преди да посочат правилния според тях отговор.

„За да бъде състезанието по-атрактивно за децата, решихме да го направим изцяло онлайн с помощта на колегата по информатика Стелиана Чиликова. Една от целите ни е да ги научим да работят в екип. В трети кръг от тях се изискваше да разпознат компас и епруветка, да назоват имената на Айнщайн и Дарвин. Игрословицата в четвърти кръг ги предизвика да откриват правилните понятия по хоризонтал, вертикал и диагонал”, обясни преподавателят по биология Илка Илиева.

Тазгодишното нововъведение е съставянето на презентация в рамките на 40 минути. За да помогнат на децата да развият ключови компетентности, учителите задали предварително темата, по която ще трябва да работят на състезанието – „Природните науки – интересни и полезни”. Най-оригинална идея сътворили в рамките на един учебен час Божидар Петков, Иван Господарски и Йоана Пастърмаджиева от 7 в клас. Тримата успели да съберат най-голям брой точки от всички кръгове, затова бяха обявени за победители. Освен грамоти, те получиха и шестици по трите предмета.

Финалът на Дните на природните науки ще е работилницата, на която ученици ще демонстрират опити. Тя ще се проведе на 16 май.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.