Божидар, Иван и Йоана от 7 в клас на СУ „Пейо Яворов” събраха най-много точки от петте кръга и получиха отличия като победители

Разпознаване на изображения на уреди по физика, химия и биология, на видни учени и решаване на игрословица с научни понятия – това бяха част от изпитанията, които трябваше да преодолеят участниците в дигиталното интерактивно шоу в СУ „Пейо Яворов”. Състезанието се проведе в рамките на Дните на природните науки, които вече са запазена марка за училището. Седмокласници, разпределени в пет отбора, имаха за задача да решават въпроси от отворен и затворен тип по химия, биология и физика – предмети, които тази година изучават за първи път. Всеки тим разполагаше с по трима състезатели, които трябваше да постигат единно мнение преди да посочат правилния според тях отговор.

„За да бъде състезанието по-атрактивно за децата, решихме да го направим изцяло онлайн с помощта на колегата по информатика Стелиана Чиликова. Една от целите ни е да ги научим да работят в екип. В трети кръг от тях се изискваше да разпознат компас и епруветка, да назоват имената на Айнщайн и Дарвин. Игрословицата в четвърти кръг ги предизвика да откриват правилните понятия по хоризонтал, вертикал и диагонал”, обясни преподавателят по биология Илка Илиева.

Тазгодишното нововъведение е съставянето на презентация в рамките на 40 минути. За да помогнат на децата да развият ключови компетентности, учителите задали предварително темата, по която ще трябва да работят на състезанието – „Природните науки – интересни и полезни”. Най-оригинална идея сътворили в рамките на един учебен час Божидар Петков, Иван Господарски и Йоана Пастърмаджиева от 7 в клас. Тримата успели да съберат най-голям брой точки от всички кръгове, затова бяха обявени за победители. Освен грамоти, те получиха и шестици по трите предмета.

Финалът на Дните на природните науки ще е работилницата, на която ученици ще демонстрират опити. Тя ще се проведе на 16 май.