Двудневна конференция „Училището – място за деца” събира начални учители от областта.  „Компетентностен подход в обучението” е основната тема на събитието

 640_37da82613df846a544e2cc929f45b3bd

Дигиталните умения в класната стая, лего образованието, проектно ориентираното обучение и иновативните методи на ограмотяване ще дебатират начални учители от Пловдив и областта на Третата регионална конференция „Училището – място за деца”. Форумът, организиран от Регионалното управление по образованието, ще се проведе на 31 март и 1 април в залата на Общинския съвет. Темата на тазгодишното издание е „Компетентностен подход в обучението”.

След експозето на старши експерта по начално образование Васка Атанасова, координаторът на ЕВН Ваня Ризова ще представи проекта „Занимателни обучения за енергийна ефективност”.

Презентациите в първото тематично направление за постигане на базова грамотност на учениците от начален етап са за „Окуражаването…или за важните неща в училище” (СУ „Л. Каравелов”), за интерактивните методи на ограмотяване (ОУ „Р. Княгиня”) и за „подготовка за живия живот (ОУ „Г.Караславов” – Първомай).

По второто тематично направление за интегриране на информационните технологии в общообразователната подготовка ОУ „Христо Смирненски“ – Раковски, ще презентира дигиталните компетентности в класната стая. От СУ „Патриарх Евтимий” ще говорят за проектно ориентирано обучение.”Геометричните фигури – лесно и интересно” е темата на ОУ „Васил Левски“ – с. Рогош. Как се формират компетентности чрез читателски проекти ще обяснят от ОУ „Екзарх Антим I“. Учители от ОУ “Кочо Честеменски”ще говорят за  Лего образование и драматизация за формиране на комуникативни умения.

В тематично направление „Подкрепа личностното развитие на ученика” с презентации ще се включат СУ„ Св. Софроний Врачански “, СУ „Димитър Матевски“ и ОУ „Яне Сандански“ .    “Изследване тревожността при самостоятелните работи на учениците от начален етап” е докладът на старши учители от СУ „Св. Седмочисленици“. НУ „Св. Климент Охридски“ – с. Войсил, и ОУ „Петко Каравелов“ – Асеновград също ще представят добри практики.

След дискусията във втория ден на конференцията ще бъдат връчени грамоти на всички участници.

Изложба на макети и рисунки, изработени от учениците от ІІ – ІV клас на училищата,  участници през 2016-2017 година в проект „Занимателни обучения за енергийна ефективност“, ще бъде подредена във фоайето на Общинския съвет.