70 на сто от подрастващите смятат, че страната ни е добро място да пораснат, показва допитване на ДАЗД, която провежда в Пловдив среща за новата Национална стратегия за детето

Дигитална сигурност, иновативно образование и по-приветливи болници с адаптирани стаи за малките пациенти. Това са част от исканията на Съвета на децата, които бяха представени днес на консултативна среща за новата Национална стратегия за детето, която се проведе в „Грандхотел Пловдив“. Форумът бе организиран от Държавната агенция за закрила на детето и Пловдивския университет, а в дискусиите се включиха представители на държавни институции, работодателски, синдикални и родителски организации, на академичните среди, директори на училища и детски градини.

Ден преди дебатите на възрастните, членовете на Съвета на децата дебатираха по пет основни теми – сигурност, образование, здраве, семейство и свободно време.

„Трябва да се набележат мерки за защита на децата в интернет пространството, тъй като това е проблем, който ще нараства с всеки изминал ден. Искаме по-голяма сигурност на пътя, след като пътно-транспортните произшествия с деца се увеличават. Немалко деца са жертви на престъпления, за което също трябва да се помисли в стратегията“, обясни 18-годишната Йоана Захариева – председател на Съвета на децата. Тя и останалите членове са на мнение, че здравната инфраструктура също не е на ниво. Според тях болниците трябва да бъдат доста по-приветливи за малките пациенти, да има адаптирани стаи, които да им помагат да преодолеят здравословните проблеми, а не да ги депресират допълнително. Повече зелени площи край здравните заведения също биха се отразили благоприятно на децата по време на престоя им, както и върху лечението.

Децата са на мнение, че е крайно време образованието да стане иновативно, а в учебните програми да бъде заложен материал, който да е полезен за тях.

„Учениците често са демотивирани да учат, тъй като в училище биват заливани от ненужни факти, а те искат актуална информация, която да им помага да бъдат успешни в живота“, поясни Йоана.

Що се отнася до свободното време, децата и младежите в големите градове страдали от липса на такова, което им пречело да се отдават на хобитата си през свободното време. Една от причините, например, се явявал трафикът. Точно противоположната е тенденцията в малките градове, където подрастващите скучаят, тъй като след училище липсват алтернативи и възможности за дейности по интереси.

От Съвета на децата са категорични, че държавата трябва да подкрепя семейства в неравностойно положение, за да не се допуска изоставянето на малчугани по финансови причини. Те предлагат да се поучим от западния опит и да се разкрият детски градини във фирмите за улеснение на родителите.

Допитване, направено от Държавната агенция, показва, че 70 на сто от децата смятат, че страната ни е добро място да пораснат. За разлика от възрастните, които са тотални песимисти, децата нямали страхове, че могат да са щастливи в България, но търсят правата си.

Председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов отбеляза, че страната ни е на първо място по разводи, затова трябва да бъде въведена медиацията. Двата пилотни проекта, които се прилагат в Софийски градски съд и във Варненския районен съд вече давали резултати.

„Разтрогването на брака автоматично превръща детето в жертва. Родителите често го използват като оръжие един срещу друг и тук именно е ролята на медиатора. От 100 случая в София, при 34 не се е стигнало до разтрогване на брака при намесата на медиатор“, обясни Атанасов.

Цвета Брестничка – председател на УС на Асоциация „Родители“ напомни, че новият документ трябва да защитава интересите на всяко българско дете, а не на децата в риск.

Националната стратегия ще бъде представена за обществено обсъждане до края на ноември, след което дадена за разглеждане в Министерски съвет, уточни председателят на ДАЗД Елеонора Лилова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.