Барелеф на една от най-влиятелните личности в попкултурата на 20 век и легенда на „Бийтълс” бе открит днес

Барелеф на една от най-влиятелните личности в попкултурата на 20 век, който придобива световна известност като член и водеща фигура в рок формацията „Бийтълс, Джон Ленън бе открит днес в НУМТИ „Добрин Петков“. Скулптурното изображение е изработено от британката Лаура Лиън и е даренa на Музикалното училище по повод домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019-а година.

„Решението барелефът на Джон Ленън да бъде в Пловдив е знаково за нас. Нашият град винаги е бил свързан със свободния дух. Мястото на Ленън е в Пловдив, и то в Музикалното училище. Така предаваме на поколенията всички негови мисли и послания, с които е заразил целия свят и е вдъхновил много хора“, каза в приветствието си при откриването кметът Иван Тотев.

Под релефното изображение на Ленън има надпис „Imagine“. Едноименната легендарна песен бе изпълнена от роксъстав на училището пред развълнуваната публика от ученици, учители и гости на събитието. “Imagine” (както се нарича и едноименният албум) излиза през 1971 година. Джон и Йоко Оно са съпродуценти заедно с Фил Спектър. Оттам-нататък песента влиза в историята. Тя е част от всякакви класации – за най-изпълняваните песни на 20-и век, за песните, които са променили света; при проучване във Великобритания за книгата на рекордите “Гинес” тя се оказва вторият най-добър сингъл на всички времена. Версиите и новите изпълнения продължават да се записват и днес.