“Песничка за азбуката” вече се изпълнява от българчетата по света, разказа Влада Томова, определяна като един от най-завладяващите гласове на международната музикална сцена в САЩ

DSCF7080

 

„Миналото лято дойдох, когато си дойдох в България, песента беше в главата ми. Синът ми Александър питаше децата на площадката: „Ти знаеш ли песента за азбуката?” И те запяваха за английската. Той обаче ги поправи: „Не, за българската”, а децата му обясниха, че няма такава. Тогава синът ми, който е на шест и половина гордо заяви, че такава песен има и тя е написана от неговата майка. Това е началото на историята за раждането на „Песничка за азбуката” на джазпевицата Влада Томова. Тя живее от 20 години съм в САЩ, преподава български фолклор в Ню Йорк и ръководи групата „Ясни гласове”. По аналог на английската „А,В,С…”, тя пише текст и музика за българската азбука.

В навечерието на Деня на будителите Влада Томова идва в България, а днес гостува на открития урок „В  царството на буквите“ в ЦДГ „Албена“. Тя пристигна отвъд океана, за да изпее, заедно с пловдивските малчугани,  новата песен. От забавачката се свързали с нея по интернет и Влада обещала да ги посети при първа възможност, обяснява преподавателят по музика Кинче Йонкова. Заедно с това Влада ще проведе курс за учители по музика.

DSCF7075

Влада Томова е определяна като българската магьосница на гласа и е един от най-завладяващите гласове на международната музикална сцена в Ню Йорк. Учи джаз пеене в световноизвестния колеж Бъркли в Бостън, щата Масачузетс. Основава ансамбъл „Балкански приказки”, включвайки в състава си някои от най-добрите инструменталисти на Ню Йорк.  Създател е и на първия български женски фолклорен хор “Ясни гласове”. Партнира си с Теодосий Спасов, когото кани на турне в САЩ през 2001-а. Сценичните й изяви включват Карнеги Хол, Линкълн Център, Международния Джаз фестивал в Монреал, Чикагския Фестивал за световна музика, Фестивала Кумбре Тахин (Мексико).

„Песничка за азбуката“ вече е част от проекта за изучаване на българската азбука в българските училища в Америка.

„Идеята се роди в Ню Йорк, защото там необходимостта е по-голяма. В крайна сметка се отнася за всички български деца навсякъде. Говорих с приятели, които имат малки деца, и те ми споделиха, че научавали английската азбука далеч преди българската, защото в момента родителите прегръщат обучението по чужд език от ранна възраст с идеята да направят малките по-успешни. Замислих се какво ли подсъзнателно залага това у децата”, обясни пред „Уча в Пловдив” певицата.

Целта е българчетата по света да научат родната азбука, да се учат и на музика, стари традиции, бащина реч и култура още  преди да са тръгнали на училище. В българското училище в Ню Йорк решават, че българските букви също заслужават и могат да бъдат изпяти. Децата там са първите изпълнители на най-новата песен за буквите.

Малчуганите от „Албена” я изненадаха, като също изпълниха песента с огромен ентусиазъм. И добавиха, че така по-лесно са научили буквите.

 

DSCF7079

1 КОМЕНТАР

  1. Евалата на тази жена! Повече като нея да сме и ще има промяна!

Коментарите са затворени.