Компютърът изговаря изписаната с помощта на погледа дума чрез софтур с интегрирана клавиатура

20150512_0051

Устройство, което позволява управление с поглед на таблет, лаптоп или настолен компютър, дава неограничени възможности за обучението на деца с увреждания. Tobii PCEyeGO бе представено в Пловдив от Веселина Къдрева от фондация „АСИСТ”, която за първи път тества тези технологии у нас. Целта е популяризирането им и споделяне на добрите европейски практики в тази област.

Помагащите технологии за контрол с поглед дават възможност на деца и възрастни с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да общуват и да управляват компютър само с очи.  Така те могат да изразяват своите чувства, нужди, желания, мнения и по този начин да общуват, да учат, да се забавляват и развият уменията и пълния си потенциал.

Движението на очите симулира движението на мишката на компютъра. Задържането на погледа върху  монитора в относително стабилна позиция замества клик на мишката. Така деца със сериозни физически увреждания или такива, които не говорят, могат да комуникират. Софтуерът позволява да се използва интегрирана квлавиатура и да се изписват определени думи, а компютърът изговаря изписаната с помощта на погледа дума или изречение. Устройството е изкрючително подходящи деца с церебрална парализа, които са с напълно запазени познавателни способности , но повечето от тях не могат да изразяват мисли и желания.

Към момента единствено фондация „Асист“ популяризира технологията. Цената на устройството варира в зависимост от нуждите и потребността на детето и специализирания софтуер. Тези, при които основната функционалност на софтуера е по-ниска , цената е 2000 лева, съвместими със среден класлаптоп. Устройството е мобилно и мога да се прикачва към лаптоп или таблет, което го прави приложимо, както в училища, така ив дневни центрове за деца с увреждания  и в домашни условия.

По проект „Включващо обучение“ подобни устройства вече има в няколко училища. Фондацията поема ангажимент за обучение и за поддръжка.