Премиерата на спектакъла по текст на Борис Априлов бе в залата на театър “А’парт“

След шестмесечни усърдни репетиции деца със специални образователни потребности станаха главни действащи лица в премиерното представление на „Не пипай куфара“. Спектакълът по текст на Борис Априлов се игра снощи в залата на театър“ А’парт“.

Два пъти седмично деца и четирима педагози от Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование – Пловдив работиха съвместно с режисьора и създател на театър „А’парт“ Сашо Петков и с театралния педагог Катя Минкова.

„Репетициите по актьорско майсторство допринесоха за подобряване на говорните умения и езиковото развитие на децата, за формиране на ораторските умения, за подобрение на концентрацията и паметта и общата моторика. Чрез похватите на театралното изкуство те  могат да изразят себе си, преодоляват страховете си, успяват да видят света през други очи, развиват въображението си, като се докосват до магията на театъра и усещат вълшебството на думите и не на последно място намерят приятели“, категорична е Катя Стоилова – директор на Ресурсния център.

В препълнената зала снощи високият емоционален заряд съпътстваше представлението от началото до края. Доказателство за това бяха сияещите лица на малките актьори и сълзите на публиката.

“Не пипай куфара” е метафора на затвореното, което се страхуваме да отворим. Затова финалът на постановката извежда и посланието “отвори куфара” –  не се страхувай да надникнеш в заключението кътче от себе си.

“Сбъдна се една моя мечта и тя няма да приключи днес на тази сцена, защото се превърна в смисъл за деца и възрастни. Да дадем шанс на силните страни на децата със специални образователни потребности“, каза в обръщението към деца, педагози и публика авторът на инициативата Катя Стоилова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.