Пловдивският екип е на върха на щастието.

Година след пожара, който изпепели основната сграда, предстои ремонт на западното крило на помощното училище на стойност 500 000 лева

Пловдивският екип е на върха на щастието.
Пловдивският екип на върха на щастието край езерото Балатон.

Бодиарт, изработка на арт предмети и сувенири от природни материали, и то при езерото Балатон. Щастието да се забавляват и да творят край най-голямото езеро в Централна Европа, дълго 77 километра и наричано още Унгарското море, се усмихна на четири деца от помощно училище “Стефан Караджа”. Двама от учениците са от центрове за настаняване от семеен тип, останалите двама живеят с родителите си. За поредна година школото участва в творчески проекти зад граница, като тази ваканция се включва в събитието “Всяко лято е ретро”. Партньори по проекта за деца със специални образователни потребности са училища от Унгария, Испания и Италия. Пловдивските ученици са били придружавани от специалните педагози Марина Илиева и Виктория Михайлова. В продължение на 10 дни децата работили с еко материали и подобрявали уменията си да общуват със свои връстници. Въпреки езиковата бариера, чрез емоция и жестове, те комуникирали удивително добре с чуждите деца, споделят учителите.

9_1280x7207_450x8002_450x800

По инициатива на педагогическия колектив  през летните месеци за останалите деца в училището били организирани занимания. Така, в естествена среда, те затвърдили и приложили в практиката ученото през годината. Разходките в парка, пазаруването в магазин, почерпката в сладкарница, разглеждането на исторически обекти спомогнали за социализацията им.

Точно преди една година основната сграда на училището бе изпепелена от пожар. Тогавашният просветен министър Тодор Танев лично инспектира изгорялото училище и обеща подкрепа. Пловдивският общински съвет пък гласува спешно средства за ремонт на пансиона, където да бъде пребазирана учебната дейност. Класните стаи бяха боядисани, подът е с ламиниран паркет, а училищното обзавеждане изцяло подменено. В момента се подготвя документацията за ремонта на западното крило на училищната сграда, което напълно изгоря, обясни директорът Веселка Бакиш. Средствата в размер на 500 000 лева са осигурени от Министерството на образованието.