Урокът по родолюбие  на децата от "Арлекино" трогна родители и гости.
Урокът по родолюбие на децата от “Арлекино” трогна родители и гости.

 

Популярни възрожденски песни звучаха в изпълнение на шестгодишни момчета и момичета, облечени в четнически униформи и носии в навечерието на националния празник 3 март. Участници в урока по родолюбие бяха децата от ЦДГ “Арлекино”, които трогнаха до сълзи родители и гости и ги накараха да припяват “Вятър ечи” и “Тих, бял Дунав”. Малчуганите рецитираха с патос стихове за Левски и Ботевата балада “Хаджи Димитър”.

Началото на открития урок бе дадено със залп от председателя на комитет “Родолюбие” – Веселин Петков. Облечен в униформа на опълченец той и колегите му от комитета дадоха рамо на родолюбивата инициатива. Под негова диктовка децата изрекоха клетвата на участниците в Априлското въстание пред знамето, пищова и библията. С ръка на сърцето те произнесоха святите думи: “…Заклеваме се във всичките си мили и драги неща, че ще останем верни изпълнители на идеята за освобождение на отечеството ни България, за което ще жертваме всичко, което притежаваме, и най-после – живота си”. В ролята на Райна Княгиня, извезала и понесла знамето на свободата, влезе 6-годишната дъщеря на Веселин – Михаела. Тя е най-малкият член на “Родолюбие”.

По повод националния празник комитетът ще изнесе поредица открити уроци по родолюбие в пловдивски училища и детски градини. Членовете на сдружението влизат в групите и класовете, облечени досущ като участниците в Руско-турската война и разказват за забележителни моменти от героичните битки. Във фоайето на кметството в “Тракия” е подредена изложба с оръжия и униформи, собственост на “Родолюбие”. Навръх 3 март членовете на сдружението канят пловдивчани да изкачат Бунарджика заедно и поднесат цветя пред Руския паметник.