Учениците от СОУ “Константин Величков” отказаха да влизат в час днес, след като разбраха за освобождаването на шефката Ели Атанасова. Звънят в “Шоуто на Слави” и “Господари”-те

Съпругата на просветен инспектор от РИО става временно изпълняващ длъжността. Пенсионираха общо 19 директори от областта

Футболният отбор на училището миналата година стана национален  шампион и грабна купата от турнира на "Кока кола".
Футболният отбор на училището миналата година стана национален шампион и грабна купата от турнира на “Кока кола”.

 

Искаме си нашата директорка,  защото тя съживи училището. Сградата бе санирана, подновиха се остарелите и изпочупени маси и столове, подовата настилка в класните стаи и коридорите. Има нова дограма и вече не е студено. Атанасова въведе испански и португалски, които можем да учим като втори чужд език. Зае се да оправи и другото крило на сградата, което не функционира от години. Създаде спортен клуб по хокей на трева, който печели национални и международни състезания и прославя нашето училище.Тя се грижи за нас като истинска майка и иска да се учим и да завършим добре, за да не живеем мизерно. Помагала е  на всеки, който е отивал при нея да я помоли за помощ.

С това обръщение излезе днес Ученическият съвет на СОУ “Константин Величков” по повод изненадващото пенсиониране на директора на школото Ели Атанасова. Със заповед на началника на РИО трудовото й правоотношение е било прекратено, поради навършване на възраст за пенсиониране и съобразно заповед на просветния министър Тодор Танев. Учениците недоумяваха как е възможно директорът да бъде оставен да открие учебната година, да работи половин месец и да го пенсионират. Те категорично отказаха да влязат в клас, затова се наложи самата Атанасова да ги убеди, че така нищо не печелят и ги посъветва да продължат часовете. Учениците са категорични, че ще стигнат до “Шоуто на Слави” и “Господари на ефира”, за да обяснят и по националните медии как рядко децата се застъпват за добрите учители и директори и че не бива с лека ръка да се посяга върху тях.

На същото мнение е целият педагогически екип на училището, който е направил подписка в защита на Ели Атанасова и тя вече е пратена до МОН и РИО. Те настояват Атанасова да остане до провеждането на конкурс, тъй като  училището работи по три международни проекта, започнати и администрирани от нея.

“Дайте шанс на добрите ръководители в системата да останат”, призовават учители и непедагогически персонал и като доказателство за твърдението си посочват, че при постъпването на Атанасова на работа децата са били 248, а сега са 407, а училището продължава да върви стремително нагоре и да повишава сринатия допреди няколко години авторитет.

Изненадани от внезапния развой на събитията се оказали и родителите, които на 15 септмеври отрупали с цветя Атанасова, а сега трябвало да й кажат довиждане. Нели Чучулска – зам.-председател на Училищното настоятелство, обясни за “Уча в Пловдив”, че само за ден са събрани 170 подписа от родители, които настояват Атанасова да довърши учебната година.

Междувременно днес е била официално представена наследничката на директорския стол Диана Райчева. Учителката по география от СОУ “Кл. Охридски” е съпруга на експерта по организация на средното образование в РИО Рангел Райчев.

Учители, родители и ученици уточниха, че нямат нищо против Райчева, но настояват Атанасова да си довърши годината или да остане поне до конкурс.

Самата Атанасова бе пестелива в коментарите. “Приемам правото на работодателя, но никога досега не съм била санкционирана, а напротив – дадоха ми “Неофит Рилски” за 24 май. Да, навърших 61 години, но смятам, че заслужавах поне да остана на поста си до конкурс, за да довърша започнатото”, каза Атанова.

Общо 19 са пенсионираните директори в областта, заради навършена възраст – 60.8 г. за жените и 63.8 за мъжете. Сред тях са директорът на СОУ “П. Хилендарски” Соли Христов, на Общински детски комплекс Таня Караиванова, на ОУ “Кирил и Методий” в Карлово Веселин Димитров, на училището в Боянци Стефан Стефанов. По желание е била пенсинорана директорката на училището във Виница Стефка Делчева, а поста временно поема Петко Георгиев – учител от училището в Караджалово.

6 КОМЕНТАРА

  1. Много деен и амбициозен директор ! Много малко са такива в региона .

  2. Що ли ми намирисва на лека схема цялата работа??

    РИО?? от рио де жанейро

  3. Пореден гаф на администрацията, демонстриращ лошо лидерство и нисък морал в преследване на изцяло лични интереси,което е позорно за тази сфера и доказва само липса на компетентност и неангажираност към бъдещето на това училище и децата в него.

    • Повече прилича на зле прикрита некадърност. Само бездарниците се крият зад буквата на закона.

  4. Искаме си директорката!!!!!! Никой не би се справил като нея. Тя вдигна на крака тая съборетина, нае учители, които си разбират от работата, промени учебната програма, въведе нови предмети и направи всичко за това училище и учениците в него. От къв зор ще я махат?! За да може отново всичко да пропадне! Истината е, че никой не го интересува за училищата, не само за нашето! Всеки гледа да вземе пари. Нито министъра го боли нито никой! И от това страдат само учениците. Как искате учението да е на ниво при положението, че не зависи само от нас, а всички останали искат просто пари( то големи пари всъщност, една ш*бана директорска заплата!!). То и мъжът и на новата щом е от РИО, е ясна работата. Не благоволи да се представи (все още) и не мога да я съдя преди да съм я видяла, но каквато и да е, никога няма да е същото (просто една учителка по география!!!!!!)!!!!

Коментарите са затворени.