ОУ „Яне Сандански” е пилотно за страната училище по програмата „Дизайн за промяна”

„Супергероите не са само в приказките, те са във всяко дете, което каже „Аз мога”. А децата от ОУ „Яне Сандански” показаха, че наистина могат”. Така Зорница Базлянкова от Сдружение „Фабрика за идеи” обобщи 7-месечната работа с учениците от училището, което е пилотно за страната по програмата „Дизайн за промяна”. Това е международна програма за създаване на позитивни решения. Методологията, по която се обучават децата, е разработена специално за тяхната възраст. Те изследват средата около себе си, генерират проблеми, обмислят възможни решения, правят предложения и инициират дейности за решаването им. Програмата възниква преди десет години в Индия и в момента се прилага в 30 страни по света.

От септември насам „Фабрика за идеи” работи с учениците на „Яне Сандански”, които днес презентираха пред родители и гости проектите, за които са намерили решения и са успели да осъществят с помощта на своите класни и ръководството на училището.

Дарина, Калина и Виктория от 2 б клас разказаха как се е зародила идеята за проекта „Местенце за мислене”, което вече е факт. Да оформят подобен кът им хрумнало в часовете по български език, когато изучавали „Мечо Пух”. Децата решили и те да си направят място, където през междучасието могат да почетат, да размишляват или просто да отдъхнат. Преценили, че дори могат да оформят мини библиотека, затова организирали четири базара, от които събрали 400 лева за реализиране на проекта си. По училищното радио рекламирали акцията си „Дари книжка”.

Идеите си за по-екологично училище представиха учениците от 4 г клас. След като стигнали до извода, че учениците не поддържат достатъчно чисти двора, класните стаи, коридорите и санитарните възли, те организирали „зелени патрули”, които да следят дали отпадъците се хвърлят на определеното място. Направили им шапки с мотото: „Заедно за промяна”. От събраните средства след акцията за пластмасови опаковки закупили и засадили фиданки. Кошчетата за отпадъци вече са с надписи: „Хвърли ме тук, за да се превърна в дърво”. Всяка втора седмица от месеца е Седмица на чистотата в училище по инициатива на 4 г клас.

Даниел Петров от 4 д клас впечатли аудиторията с проекта „Леко училище”. Името подсказва, че целта е намаляване тежестта на ученическите раници. Проблемът се оказал в това, че учениците от 5 до 7 клас не разполагат с шкафчета. Дани направил интервюта с всички 187 момчета и момичета и анализът показал, че 165 от тях са „за” място, където да оставят тежките чанти.

„Нашата класна стая е кабинет по английски език, в който влизат ученици от различни паралелки, затова не можем да оставяме раниците си. Направихме обръщение към съучениците от другите класове да не пипат вещите ни и постигнахме успех. Разгледах оферти на фирми, които представих на директора Маргарита Бозова. Най-изгодната цена се оказа 32.11 лева на шкафче”, обясни Даниел. Като истински млад предприемач, той се заел да измери пространството между класните стаи във фоайетата на втория и третия етаж. Пресметнал, че шкафчетата за всички 296 ученици ще струват 9504 лева. Средствата от коледния базар, организиран от неговия клас, подпомогнали реализирането на проекта.

Класът работи по още шест проекта, по които са изготвени брошури за известни български художници, за игрите на мама и татко, баба и дядо, за най-популярните спортове и важни исторически дати.