“Бъди мой приятел“ бе мотото на празника на откритата сцена в двора

Деца от 12 националности – всички те ученици на СУ „Хр.Г.Данов“, си дадоха среща на откритата сцена в двора днес, за да представят своята култура и обичаи. Повод бе мултикултурният фестивал под мотото „Бъди мой приятел“, който училището организира.

„Идеята е децата да се опознаят по-добре помежду си в обстановка, различна от тази в класната стая, да се докоснат до традициите на различни етноси и националности, а крайната цел е да се научат да бъдат толерантни едни към други. Само децата могат да променят този свят към добро“, казва директорът Гергана Аврамова.

Началото на празника дадоха най-малките – бъдещите първолаци от подготвителна група в училището, които представиха обичая „Лазаруване“ и припомниха, че празникът е само след няколко дни – предпоследната събота преди Великден, когато се откъсват зелени върбови клонки за Цветница. Сред подгответата бе и дете, родено в Полша, чиито родители догодина обещаха да го включат със самостоятелно изпълнение, за да представи традиционна песен.

Елисавета Перевалова и Анастасия Бойко от Украйна изпълниха “Маловани квити” (”Рисувани цветя”) и “Силуети”. А Настя, Артьом и Иван от 2 а клас дефилираха на сцената с традиционни носии от Украйна с послание за скорошен край на войната. Настя Карахметченко изпълни стихотворението “За Украйна”, а Артьом Перевалов – “Родина” от Олексий Довги.

Бурни овации предизвика турският народен танц, представен от четвъртокласниците Емир Мутлу и Али Арас. Учениците от 4 б са от Турция, но се справят отлично с българския език и се готвят за национално външно оценяване. За да допълни представата за турските традиции, вокална група “Дановци певци” изпълни песента “Пролет в гората”. А след това и руската „Берьозка“.

Танцовата трупа при СУ “Хр.Г.Данов” пренесе зрителите на фестивала в Гърция с традиционен танц. Публиката се озова и в Италия с песента „Белла чао“ в изпълнение на вокална група “Нота фреш”.

На фестивала прозвучаха още прочутите цигански песни “Едерлези” и “Чае шукарие” в изпълнение на трио “Зюмбюла” и руско-цигански танц, изигран от танцовата училищна трупа.

Специален поздрав отправиха гостите на първото издание на форума – ансамбъл “Тракийска младост” при СУ “Любен Каравелов“ и студенти от АМТИИ. Наталия Женова, която пя украинска песен, а Джорджета Бранишевски – молдовска. Емоционален финал постави студентката Яница Стаменова с родопска китка.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.