Проектът цели да научи подрастващите да решават конфликти и е част от програмата на „Пловдив 2019”

82 рисунки на деца от ромската, турската, арменската и еврейската общност са събрани в изложба “Децата на Медея“, която е подредена на Централния площад. Проектът се реализира като част от програмата на „Пловдив 2019“ и събира 75 деца между 6 и 17 години, които чрез театъра намират решения на конфликти от ежедневието си. Официалното представяне на изложбата ще се състои на 23. юни от 11 часа в Малка базилика.

Как да реагираме в трудни ситуации, какви са ролите на мъжа и жената в обществото, каква ценност носят домът и семейството и какво е мястото. На тези и въпроси свързани с липсата на семейство децата дават отговор в рисунките си и търсят смисъла на думите „вярност“, „чест“ и „уважение“.

В продължение на няколко седмици децата и младежите са работили по темата за конфликта на база древногръцката трагедия. Използвайки психодраматична игра, изградена върху античния мит за Медея, те са пробвали да опознаят собствените си възможности за реакция в най-честите семейни и обществени конфликти.

Целта на проекта е чрез средствата на театъра да научи подрастващите как да разрешават конфликти. Догодина през лятото на Античен театър ще се играе и театралната постановка “Медея” на Десислава Шпатова с актьорското включване на Снежина Петрова, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Станка Калчева.