Пъзел, изработен от учениците на българското училище „Цар Симеон Велики“ в село Дикеа, област Еврос, Гърция, получи днес кметът на Пловдив Иван Тотев. Подаръкът му бе връчен от ръководителя на училището Диана Кимпарис и от Атанасиус Кимпарис, които днес посетиха общината. Те благодариха на градоначалника и на Общинския съвет в Пловдив, които миналата година взеха решение за дарение на средства с цел съхраняване, развитие и разпространение на българския език и култура в Гърция.

С отпуснатите на Гръцко-българското културно-образователно сдружение 4500 лева са закупени компютри и принтер, български народни носии, учебни помагала и книги за град Орестиада.

„С благодарност и признателност за оказаната подкрепа и помощ,  гласи посланието, изпратено от децата с пейзажа от село Дикеа, в което се намира училището им. В него се обучават 30 ученици, живеещи в района на Орестиада.

При миналогодишното си посещение в побратимения град Солун, генералният консул Владимир Писанчев обясни на пловдивския кмет от каква подкрепа се нуждаят българските училища и културни организации в Гърция. По предложение на Тотев Общинският съвет гласува дарение за дружеството на българската общност в района на Източна Македония и Тракия, Дружество „България“, Сдружение на българи и приятели – Лариса, Гръцко-българско културно-просветвно дружество и женски манастир „Свети Рафаил и Света Троица“.