8 работилници за ученици през уикенда в програмата на международния фестивал One Architecture Week

 01-street-art-fest-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-1-600x398

Осем детски работилници за графити изкуство, архитектура, градска среда и рисуване върху различни материали са част от програмата на тазгодишното издание на фестивала за съвременна архитектура и градска среда One Architecture Week, който се открива на 30 септември в ЖР „Тракия“.  Работилниците са на 1 и 2 октомври със свободен вход и с предварително записване на сайта на форума.

STREET ART FEST кани деца и младежи в две възрастови групи – 7-13 и 14-20 години, да се запознаят отблизо с графити изкуството и да придобият умения за създаване на надписи със спрей в четири сесии. Участниците ще научат детайли за изграждането на буквите – композиция, структура, обем и цветно изграждане.

БАУМИТ ЦВЕТНА РАБОТИЛНИЦА е една от атракциите пред Халето на „Тракия“ (до бирария „Йегерхоф“) – основната локация на фестивала. С бои за фасада децата ще съчетават любими цветове върху бетонни фигурки.

ДЕЦА МЕЧТАЯТ ГРАД е работилница за ученици от 7 до 14 години, в която ще се създават колажи върху черно-бели фотографии на панелни блокове. Рисувайки и добавяйки зеленина, те ще представят свои решения за визията на панелните квартали.

В работилницата ДЕЦАТА И ТЯХНОТО ПУБЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО  малките участници  ще се включат в изследователска експедиция на квартала. Те ще откриват скрити улички и тайни пространства, а после, след кратка почивка за пикник, заедно ще създадат макет на познатите им вече междублокови пространства от рециклирани материали. Гидове в работилницата ще са седмокласници от СУ „Свети Софроний Врачански”, участвали в пилотния проект “Градски познания”.

Работилницата с тема:  НАМИСЛИ СИ ГРАД за деца от 5 до 12 години ще търси отговор на въпросите: “Какъв град виждаш през прозореца? Харесва ли ти? Ти как би го измислил? Какъв е пътят от блокчето за рисуване до блока, в който живееш? Какво според теб е най-важното в един дом, за да може в него да се живее добре?” Преди това издателство„Точица“ и Детска архитектурна работилница ще четат с деца “Блок No4”  – книга за момче, което обича да променя наум света покрай себе си, да го изпълва с въжени мостове, лиани, тигри и дракони.

В НАРИСУВАЙ МИ СТЕНА деца от 8 до 15 години ще изрисуват истинско училищно пано. Работилницата ще е вдъхновена от изрисуваната фасада на СУ „Софроний Врачански”.

ПРИКЛЮЧЕНСКА ПЛОЩАДКА ще даде възможност на децата с рециклирани материали да експериментират с различни форми и структури.

В ТЯЛО – ПРОСТРАНСТВО малките гости на ONE ARCHITECTURE WEEK на възраст 7-14 години ще изследват връзките между човешкото тяло и пространствата, в които живеем. Ще научат какво представляват архитектурните чертежи и обозначения, като ще измерват специално начертан типичен апартамент от квартал „Тракия“, в мащаб 1:1. Използвайки въжета и вестници, децата ще създават триизмерни пространства.