DSCF5346

Деца полудяха по грънчарското колело на панаира на занаятите. Майки чакат ред, за да пробват хлапетата им как  се правят чаши от глина. Повече от 70 майстори се включиха в импровизираната Узун чаршия от Римския стадион до края на малката Главна. Пловдивчани и гости имат шанса да се запознаят с традиционни художествени занаяти като дърворезба, свещолеене, тъкане, плъстене, плетене на кошници и много други. Децата декорираха дървени лопатки с маслени бои под ръководството на майсторите, рисуваха глинени фигурки и научиха как се леят свещи. Плевенски майстор показа на любопитни момичета и момчета как се топят пчелният восък и парафина,  добавят се оцветители и аромати и се наливат в калъп.

Водим война на върнем навика от миналото да се пазарува с кошница, за да се сложи край на найлоновите торбички, обясни майсторката от Смолян – Мелек Балакчи. Самата тя си изкарва хляба от плетене на кошници. Най-подходящото дърво било дрян, който обаче не бивало да е на припек, защото по-трудно се обработва. Цепи се до осем ленти, след това се суши, наново се мокри, за да стане еластичен за плетене, обясняваше майсторката на любопитните минувачи.

„На Пловдив му отива да има такива събития и такъв туризъм. Няма с какво друго да учудим света, трябва да заложим на занаятите и на българското. Естественият декор на занаятите е Старият град. Вече имаме къща с 5 ателиета, както и стъклодувно. Къщите на улица „Стръмна”, която някога е била занаятчийска,се възстановяват и искаме да направим там пекарна, сиренарна, работилници на резбари и тъкачи. Това ще бъде демонстрационна, за да може децата да видят как се прави маслото и сиренето, да се научат на автентични занаяти”, разказа шефът на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева.