Идеята за пленерите е на Мина Денева, проектът е финансово подкрепен от Национален фонд „Култура“

Деца и художници ще рисуват заедно в Чинаровата гора край Белащица. Творческото приключение ще започне точно в 13 часа на 8. май. Чинарът край селото е на възраст над 1100 години и клоните му се извисяват на 15 метра височина. Обиколката на дънера му е почти 14 метра, което го прави най-дебелото дърво в България. Според легендата той бил засаден от преселените тук ослепени Самуилови войници, които го донесли като фиданка на управляващия по това време Филипопол ромейски пълководец – Никифор Ксифий. Заобиколен от други стари чинари и от по-млада чинарова гора, дървото е приютявало под сянката си и един от най-самобитните български художници на ХХ век – Златю Бояджиев. На едно от платната си – „Пейзаж от Белащица“, той е изобразил именно величествения чинар.

Неслучайно младата худжничка Мина Денева избира това място, за да реализира част от проекта си, който е финансово подкрепен от Национален фонд „Култура“. Мина преподава изобразително изкуство на деца и решава да организира пленер, в който начинаещите творци да рисуват с утвърдени автори. Кметството на Белащица също подкрепя проекта й, защото много ученици получават възможност да се запознаят с интересната история на селото.

Първият от поредицата пленери се реализира на 24. април в  хилядолетния манастир “Свети Георги”. Мина Денева, Елисавета Манушева и Таньо Павлов рисуват и се забавляват с деца от селото и от Пловдив. На 8 май те ще творят под сянката на чинарите, като заявки за участие се приемат на тел: 0887 801018.

На 9 май от 12 часа художници и деца ще рисуват Стария град. Към младите пловдивски таланти ще се присъединят и ученици от Самоков, водени от своя преподавател, художника   Иван Шуманов. Другите художници, които ще рисуват редом с тях, са Диана Папазова, Елисавета Манушева и Мина Денева. Домакин ще бъде читалище “Иван Вазов-1904”, където от 16 часа ще бъде наредена изложбата с творбите на всички участници. Материалите са осигурени.